Danske Bank sulkee Raahen kont­to­rin­sa 24. tam­mi­kuu­ta

Jatkossa lähin konttori on Oulussa, jonne Raahen työntekijät siirtyvät.

Jarno Uhre jää Danske Bankin viimeiseksi Raahen konttorinjohtajaksi. Tammikuussa tyhjäksi jäävät tilat Sovionkadulla ovat Danske Bankilla vuokralla. Danske Bankin Raahen konttori suljetaan alkuvuodesta 2020.
Jarno Uhre jää Danske Bankin viimeiseksi Raahen konttorinjohtajaksi. Tammikuussa tyhjäksi jäävät tilat Sovionkadulla ovat Danske Bankilla vuokralla.
Jarno Uhre jää Danske Bankin viimeiseksi Raahen konttorinjohtajaksi. Tammikuussa tyhjäksi jäävät tilat Sovionkadulla ovat Danske Bankilla vuokralla.
Kuva: Vesa Joensuu

Danske Bankin Raahen konttori on viimeistä päivää auki ensi vuonna 24. tammikuuta. Jatkossa lähin Danske Bankin konttori on Oulussa. Raahen konttorin kolme työntekijää siirtyvät sinne.

Oulun konttorissa asiakkaille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen neuvontaan sekä paikan päällä että verkko- ja puhelintapaamisina.

Raahen konttorin sulkeminen ei edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä, vaan kaikki nykyiset sopimukset jatkuvat ennallaan.

Vuodesta 2016 saakka Danske Bankin Raahen konttorista vastaavana johtajana ollut Jarno Uhre sanoo, että konttorin sulkemisen yksi syy on se, että pankkiasiointi on muuttunut enenevissä määrin digitaaliseksi.

– Ihmiset haluavat hoitaa asiansa helposti ja nopeasti.

Pankkiasiat halutaan hoitaa mobiilissa, verkossa tai puhelimitse. Laskun maksuun voi käyttää myös laskukuoria.

Useimmat pankkiasiat, kuten esimerkiksi laina- ja sijoitusneuvottelut, hoituvat sähköisesti verkossa tai puhelimitse. Uhre sanoo, että jopa asuntokaupat voidaan tehdä ilman fyysistä kauppatilaisuutta.

– Digitaalisuus on mullistanut pankkialan, Uhre sanoo.

Uhre on tullut töihin Danske Bankiin vuonna 2007. Sen jälkeen pankkitoiminta on muuttunut radikaalisti.

– Kävijämäärät ovat vähentyneet koko ajan.

Raahen konttori on nykyisin auki arkisin kello 10–12 ja ajanvarauksella kello 12:sta 16.30:een.

Kassapalveluja Raahen konttorissa ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Konttorin sulkemista on pohdittu jo pidemmän aikaa.

Tammikuussa toimintansa lopettaa Raahen konttorin lisäksi konttorit Kankaanpäässä, Pieksämäellä ja Varkaudessa. Tänä vuonna Danske Bank on lopettanut konttorinsa muun muassa Kokkolassa ja Savonlinnassa.

Uhre sanoo, että tällä kertaa kyse ei ole laajasta konttorien sulkemisesta. Vuonna 2013 Danske Bank sulki useita konttoreitaan Suomessa. Silloin pääkaupunkiseudun konttoreista suljettiin yli puolet.

Toukokuun puolessavälissä vuonna 2013 Danske Bankilla oli konttoreita eri puolilla Suomea 93. Nyt niistä on jäljellä 38.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki. Suurempia ovat OP Ryhmä ja Nordea. Myös niiden konttorit ovat viime vuosina vähentyneet.

Pankkikonserni Aktia sai tällä viikolla päätökseen yt-neuvottelut. Niiden seurauksena 18 konttorin toimintaa joko yhdistellään tai ne myydään toiselle toimijalle. Aktialla on 32 konttoria.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen kiinnitti Finanssivalvonnan viime vuoden toimintakertomuksessa huomiota siihen, että peruspankkipalveluja tarjoavien henkilöasiakaskonttorien määrä on vähentynyt edelleen ja käteisen saatavuutta konttoreista on rajoitettu.

Samaan aikaan käteisautomaattiverkosto on kasvanut ja käteisnostoja voi jossain määrin tehdä kaupan kassalta.

– Tilanne on kuitenkin kestämätön niiden asiakkaiden kannalta, jotka eivät syystä tai toisesta pysty käyttämään digitaalisia palveluja.

Tuomisen mukaan pankkien on huolehdittava siitä, että saatavilla on myös hinnoiltaan kohtuullisia, digitaaliselle asioinnille vaihtoehtoisia peruspankkipalveluja.