Raahen Seudun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

De­mo­kra­tia toimii, jos ihmiset osal­lis­tu­vat

Vain äänestämällä nuoret saavat äänensä kuuluviin ja tahtonsa esiin päätöksenteossa.

Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat nuoria, mutta vaaliuurnille he lähtevät yhä liian harvoin. Suunta on onneksi viime aikoina ollut positiivinen. Pahin passiivisuuden kausi saattaa olla takana. Edellisissä, vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 18–24-vuotiaista nuorista äänesti 55 prosenttia, kun taas vuonna 2015 nuorten äänestysaktiivisuus jäi 47 prosenttiin.

Myös tällä viikolla julkaistavan Nuorisobarometrin mukaan nuorten kiinnostus politiikkaan on kasvussa. Yksi syy lienee se, että pinnalla on viime aikoina ollut paljon nuoria kiinnostavia teemoja, kuten translaki, ilmasto- ja ympäristöasiat sekä Natoon liittyvät kysymykset. Moniin nyt puhuttaviin asioihin liittyy myös paljon jännitteitä ja mielipide-eroja, jotka lisäävät halua ottaa kantaa.

Valtion nuorisoneuvoston tilaamassa äänestyskyselyssä kolme neljästä nuoresta kertoi aikovansa äänestää huhtikuun eduskuntavaaleissa. Takuuvarmasti äänestämässä aikoi käydä 46 prosenttia ja todennäköisesti 31 prosenttia tutkimukseen vastanneista nuorista. Kaikki aikoneet tuskin käyvät äänestämässä aikeista huolimatta.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.