Eh­dol­lis­ta van­keut­ta: ti­la­si­vat huu­mei­ta netistä Bel­gias­ta, Hol­lan­nis­ta ja Rans­kas­ta

Raahessa yhdessä asuneet mies ja nainen on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin huumausainerikoksista Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa. He olivat tilanneet huumausaineita internetin kautta ulkomailta.

Tulli ja poliisi olivat saaneet pysäytettyä 5 huumelähetystä, jotka vuonna 1980 syntynyt nainen oli tilannut internetin kautta. Osan huumeista hän oli tilannut Vantaalle, osan Helsinkiin ja osan Raaheen.

Nainen oli tehnyt nettitilauksia vuosina 2015 ja 2016 muutaman kuukauden väliajoin.

Kolme ensimmäistä tilausta olivat sisältäneet amfetamiinia ensin 5, sitten 9,3 ja 9,7 grammaa. Seuraavaksi hän oli vuonna 2016 keväällä tilannut 5 kappaletta 8 milligramman vahvuisia Subutex-lääketabletteja. Ne sisältävät buprenorfiinia, jota pidetään vaarallisena huumausaineena.

Suurimman tilauksen hän oli tehnyt huhtikuussa 2016, jolloin tulli oli takavarikoinut 27,4 grammaa amfetamiinia. Lastin hän oli tilannut Hollannista.

Nainen kiisti kaikki syytteet, vaikka hän esitutkinnassa olikin myöntänyt ainakin osan teoista.

Käräjäoikeus ei uskonut naisen kertomukseen, että joku narsistinen, pahansuopa ihminen oli tilannut huumeet hänen nimissään, koska nainen ei kertonut, ketä hän teosta epäili. Käräjäoikeus piti muutenkin epäuskottavana, että joku tilaisi kalliita huumeita toiselle vain kiusatakseen tätä.

Nainen tuomittiin viidestä huumausainerikoksesta ja yhdestä alkoholirikoksesta 7 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Koeaika päättyy 18.10.2019.

Naisen rikoslistaan sisältyi laittomasti valmistetun pontikan hallussapito. Poliisi oli löytänyt pariskunnan asunnosta Raahesta pontikkaa niin pöydältä kuin pakastimestakin, eikä käräjäoikeus uskonut parivaljakon tarinaan raittiudesta ja siitä, että he olivat uskoneet pitäneensä hallussaan lahjaksi saatua hääboolia. Pakasteessa olleiden kanistereiden kyljessä oli ollut juomien alkoholiprosentit.

Samassa jutussa syytettynä ollut vuonna 1975 syntynyt raahelaismies tuomittiin 40 päiväksi ehdolliseen vankeuteen. Koeaika päättyy samaan aikaan kuin naisenkin, 18.10.2019.

Myös mies oli tilannut huumeita postitse ulkomailta vuosi sitten syyskuussa. Nettitilaus oli sisältänyt kaksi 8 milligramman vahvuista Subutex-tablettia. Todisteiden mukaan hän oli maksanut huumeet bitcoin-tilille.

Mies oli tavattu Raahesta auton ratista iltapäivällä amfetamiinin ja Subutexin sisältämän buprenorfiinin vaikutuksen alaisena maaliskuussa 2017. Hän oli vielä tämänkin jälkeen jäänyt kiinni tullissa takavarikoidusta huumelähetyksestä, jossa oli ollut 7 kappaletta 8 milligramman vahvuisia Subutex-lääketabletteja.

Mies tuomittiin kahdesta huumausainerikoksesta, yhdestä huumausaineiden käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja alkoholirikoksesta. Ajokielto kestää ensi vuoden helmikuuhun.

Käräjäoikeudessa mies väitti nuoruusaikaisen kaverinsa yrittävän lavastaa häntä huumausaineiden myyjäksi ja kiusanneen muutenkin. Hänkään ei kertonut, kuka oli ollut todellinen tilaaja.