Ei kautta ilman kun­na­ria

Siikajoen kasvatti Jan Hankala sanoo etenemisen olevan jatkossakin hänen roolinsa.

Pattijoen Urheilijoiden Jan Hankala teki superpesisdebyyttinsä kaudella 2014. Sen jälkeen hän on lyönyt jokaisella kaudella vähintään yhden kunnarin. Superissa niistä on tullut neljä ja Suomensarjassa vähän enemmän. Tämän kauden ensimmäisen kunnarinsa mies paukautti tiistaina Kankaanpäässä, kun PattU haki arvokkaan kolmen pisteen voiton Kankaanpään Mailasta.

Hankala itse kuvailee takaa keskeltä läpi mennyttä kunnarilyöntiään vahingoksi.

– Tuli vähän etulautaan matala syöttö, ja siihen tuli kiire lyömään. Sattui osumaan keskelle mailaa. Ei tuollaista voi tahallaan lyödä, Hankala naurahtaa.

Vahinko tai ei, joka tapauksessa lyönti toi kaksi arvokasta juoksua. Kunnari ristittiin kuulemma termillä näkkileipäkohtaus. Sen tarkemmin Hankala ei halua avata tätä käsitettä.

– Törmäsen Jari on käyttänyt tuota termiä, Hankala lähettää terveisiä Törmäselle.

Edellisessä ottelussa Kempeleen Kiriä vastaan Hankalan lyöntivuorolla laitettiin kolmospesällä olleelle pelaajalle merkki päälle. Etenijäjokeri löi kylmäpäisesti juoksun, joten nyt mies on näyttänyt hauista myös sillä puolella. Hän kuitenkin vakuuttaa, että eteneminen on edelleen hänen juttunsa.

– Roolit pysyvät ennallaan, eli tällä juoksupuolella pysyn. Tietenkin aina jos muitakin tilanteita sattuu tulemaan, parhaani mukaan yritän ne hoitaa.

Jan Hankala aloitti pesäpalloilun 8- tai 9-vuotiaana. Kipinä lajiin syttyi kaverin kautta.

– Olin kaverilla yökylässä, se pelasi pesistä ja sanoi, että tule joskus kokeilemaan treeneihin. Menin seuraavana päivänä mukaan, Siikajoella kasvanut Hankala muistelee.

Oulun yliopistossa sähkötekniikkaa opiskeleva Hankala ei ole asettanut pesäpallossa sen suurempia henkilökohtaisia tavoitteita, mutta joukkueen kanssa olisi mukavaa pärjätä.

– Voittaminen on se, minkä takia urheilen. Kyllä sitä menestystä olisi hienoa saada, ja miksei vielä kasvattavajaseuran riveissä. Henkilökohtaisesti haluan olla niin hyvä kuin on mahdollista olla. Sen mukaan lähden aina tekemään töitä. Ja haluan joku päivä myös ulkopelivastuuta, kaksivuotisen sopimuksensa jälkimmäistä kautta pelaava Hankala toteaa.

PattU on kohentanut merkittävästi asemiaan sarjataulukossa. Joukkueen peli kulkee Topi Kososen johdolla todella mallikkaasti. Syksyllä 24 vuotta täyttävä Hankala on erittäin vakuuttunut porukan tekemisestä tällä hetkellä.

Perjantai-iltana vieraaksi saapuu Hyvinkään Tahko, joka on aloittanut kauden ennakko-odotuksia paremmin. Tahko taistelee tiukasti jopa pudotuspelien kotiedusta.

– Hyvässä vireessä oleva joukkue on vastassa. Vieraissa ei saatu yhtään pistettä, mutta nyt olisi tarkoitus muuttaa asia.

Jatkuuko J. Hankalan juoksutehtailu Tahkoa vastaan?

– Jos paikka tulee, lupaan yrittää. Tosin lyötyjen juoksujen ja kunnarien budjetti alkaa olla jo täynnä, Hankala hymyilee.