Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ei mitkään köyhät kas­ta­jai­set, vaikka sam­pan­jaa ei hol­vat­tu­kaan

Ei oteta liian vakavasti. "Sotaveneen kastajaiset" tarjosivat elämyksen muillekin kuin veneenkorjaajille. Uskokaa tai älkää, sieltä savun ja vesisuihkun keskeltä tulee Gulliver. Professori Kari Alenius kävi juhlapuheessaan läpi psykologisen sodankäynnin piirteitä. Musiikista vastasi Lapin sotilassoittokunta. Pattijoen Urheilijoiden Harri Kolehmainen sai kotiottelussa katsella, kun Jymy iski pomppua ruutuun. Sunnuntaina Kolehmainen kiskaisi vierasottelussa kunnarin.
Ei oteta liian vakavasti. "Sotaveneen kastajaiset" tarjosivat elämyksen muillekin kuin veneenkorjaajille.
Ei oteta liian vakavasti. "Sotaveneen kastajaiset" tarjosivat elämyksen muillekin kuin veneenkorjaajille.

Pikkulahti täyttyi lauantaina jos jonkinlaisesta härvelistä poliisin vesiskootterista rajavartiolaitoksen vartioveneeseen. Sekaan mahtui vielä palolaitoksen kalustoa, meripelastajien Niilo Saarinen ja viilettipä laineilla poliisikoira Reokin. Taustalla lauloi Raahen Reserviläisten kuoro ja kokonaisuutta silmäilivät miehet mustissaan napit korvissaan. Museonranta oli mustanaan väkeä.

–Milloin se tulee? Joko se tulee? Mistä se tulee? kuuluu väen paljoudesta lasten ääniä.

Äidit vahtivat pienokaisia ja varottelevat laiturilta putoamista.

Kaikki tuntuivat odottavan jotain, mutta mitä. Ehkä tunnelmassa ja tilanteessa oli jotain samaa kuin yli sata vuotta sitten, kun samaiseen rantaan odoteltiin laivoja tulevaksi maailman meriltä.

Nyt ei tullut valtameriparkkia eikä Fiiaakaan oltu vastassa, vaan Fantin takaa kurvaa Gulliveriksi muuttunut Tekla. Leevi Häklin ja Antti Paanasen vuodenmittainen käsityö, jota miehet kuvailevat leikkikalukseen. Oudompaa replika, väritykseltään, numeroinniltaan ja feikkiaseistukseltaan erehdyttävästi oikeaa puolustusvoimien alusta muistuttava huvivene voisi hirvittää. Nauruksi vene pistää viimeistään, kun huomaa pienoishelikopterille, dronelle soveltuvan laskeutumisalustan veneen kannella.

Rantauduttuaan parikymmentä matkustajaa vetävä alus pukkaa ulos kaupunginjohtajaa, palomestaria, pelastusjohtajaa ja poliisipäällikköä.

–Meni vähän överiksi, lähti lapasesta, nauroi Häkli päivää ennen leikkimielisiä kastajaisia.

Huumorilla ja kieli poskessa kaupunginjohtaja Ari Nurkkala kastaa veneen epävirallisena kaupungin edustajana ja lähettää Gulliverin matkoilleen epävirallisena kaupungin hyvänmielen lähettiläänä "maailman merille". Saatesanoinaan Nurkkala kannusti ihmisiä heittäytymään, mikä on mukava tapa vaikuttaa ja viedä positiivista viestiä kaupungista.

–Erikoista, toteaa venäläinen Dmitri Putskov silmäillessään Museonrannassa parveilevaa joukkoa sekä virallista ja epävirallista kalustoa.

Mies on taivaltamassa Rovaniemeltä Helsinkiin satavuotisen Suomen ja ensi vuonna 80 vuotta täyttävän Vladimir Vysotskin kunniaksi. Suunnitelmissa oli kajauttaa Museonrannassa kaikille tuttu Ystävän laulu. Mies ei ole ensimmäistä kertaa jalan liikkeellä. 15 vuotta sitten Putskov käveli saman matkan, mutta vastapäivään. Viime vuonna hän taivalsi Kiinassa 1 400 kilometriä.