Eko­lo­gi­sel­la pu­na­kaa­li­pu­vul­la Linnan juhliin

Love Islandissa nähty Anku Syrjä tässä punakaalivärjätyssä kierrätyspuvussa, jonka Laura Karjula pukee ylleen Linnan juhliin.
Love Islandissa nähty Anku Syrjä tässä punakaalivärjätyssä kierrätyspuvussa, jonka Laura Karjula pukee ylleen Linnan juhliin.

Satokausikalenterin perustajana tunnettu raahelaislähtöinen Samuli Karjula on saanut kutsun Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Miltä huomionosoitus tuntuu?

– Kyllä se tuntuu aika hyvältä. Se osoittaa arvostuksen sille työlle mitä olemme tehneet suomalaisen ruokakulttuurin eteen.

Linnan juhlissa on tänä vuonna ympäristöteema. Näkyykö se jotenkin sinun ja daamisi pukeutumisessa?

– Kyllä. Lauralle tehtiin kierrätysmateriaalista punakaalilla värjätty puku. Haluamme puvulla herätellä ekologisuuteen ja nostaa esiin kotimaiset kasvikset ja miljoonien vuosikilojen ruokahävikki. Kasvivärjäys on yksi keino hyödyntää kasvisten ruokahävikkiä.

Linnan ruokalistalla on marjoja, kasviksia ja luomuruokaa. Olut tehdään hävikkileivästä ja booli luomutuotteista. Miltä kuulostaa?

– Tottakai kuulostaa hyvältä. Se osoittaa, että suomalainen ruoka taipuu moneen. Ei tarvitse hävitä kotimaisia aineksia, jos kerran Linnan juhliinkin tehdään niistä juhlaruuat. Myös kotimaista kalaa taitaa olla siellä hyvin tarjolla, ainakin neljää eri villiä kalaa.

Mitä Satokausikalenteri-toiminnalle kuuluu?

– Olemme laittaneet tänä syksynä isompaa vaihdetta silmään. Natalia Salmela on nimitetty toimitusjohtajaksi ja hän luotsaa Satokausikalenteria kovalla vauhdilla eteenpäin. Jatkamme myös edelleen sitä mitä tähänkin asti on tehty, mutta työtä on vielä paljon. Haluaisimme tehdä saman kotimaiselle kalalle, mitä olemme tehneet kasviksille. Suomalaiset syövät esimerkiksi tuontilohta 10 kertaa enemmän kuin kotimaista. Kalaa syödään myös aivan liian harvoin, mutta harva meistä pystyy suositusmääriin, minäkään, joten asialle pitää tehdä jotakin.

Mitkä nostat joulukuun satokausikasvikseksi ja -hedelmäksi?

– Kotimaisia omenoita on hyvin saatavilla ja tietenkin punajuuri, porkkana ja lanttu.