Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Jätinkirkot: Raahen Seutu kiipesi Pirt­ti­vaa­ran laelle

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Elätti on lyp­sy­leh­mien eliit­tiä – Ojalan mai­to­ti­lan ku­nin­ga­tar on he­rut­ta­nut 13-vuo­ti­sen elä­män­sä aikana yli 150 000 litraa maitoa

Siikajoki/Paavola

Holstein-rotuinen lypsylehmä Elätti märehtii parressaan Ojalan maitotilan robottinavetassa Paavolassa. Mustavalkoisen lehmän lempeät silmät tuikkivat uteliaina, kun tilan karjanhoitaja Henna Äijälä kyykistyy sen viereen hiljaa leperrellen. Ensin lehmä kääntää hienovaraisesti päänsä pois, mutta hetken harkinnan jälkeen se antaa hoitajansa laskea käden leveälle valkoiselle otsalleen.

– Elätti on oman arvonsa tunteva rouva. Oikea navetan kuningatar. Se on viisas, kiltti ja rohkea, mutta ihmisen hellittelyistä se ei ole oikein koskaan perustanut, Äijälä kertoo.

Elätti on navetan kuningatar monessakin mielessä. Siinä missä keskiverto lypsylehmä päätyy teuraaksi kolmen poikimisen jälkeen noin viiden vuoden iässä, Elätillä vuosia on mittarissa jo 13 ja poikimisia yhdeksän.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.