Ella lähtee Ecua­do­riin: Toivoa toi­vot­to­muu­den kes­kel­le

<span class="type--person">Ella Perttula</span> valmistautuu lähtemään Raahen Helluntaiseurakunnan lähettinä Etelä-Amerikkaan. Siellä hän tulee kouluttamaan paikallisia lähetystyöhön.

– En ajattele, että lähden muuttamaan koko maailmaa. Tämä on oman unelmani täyttymistä, jonka omat lahjani mahdollistavat, mutta se on myös motivoiva työ, sanoo Ella Perttula.
– En ajattele, että lähden muuttamaan koko maailmaa. Tämä on oman unelmani täyttymistä, jonka omat lahjani mahdollistavat, mutta se on myös motivoiva työ, sanoo Ella Perttula.
Kuva: Vesa Joensuu

Se hetki, kun pitkään hautunut unelma alkaa tulla käsin kosketeltavaksi on melkoinen tunteiden sekamelska.

Toisaalta tuntee innostunutta iloa ja helpotusta, kun kauan haluttu asia alkaa toteutua, mutta mieleen hiipii myös monia pelkoja.

Tällaisessa tunnemylläkässä valmistautuu raahelainen Ella Perttula lähtemään lähetystyöhön Ecuadoriin ja sieltä eteenpäin muualle Etelä-Amerikkaan. Edessä on näillä näkymin kahden vuoden poissaolo kotimaasta.

Mielessä on myös haikeutta, sillä Ella joutuu luopumaan monesta asiasta. Omaisuus jää muutamassa pahvilaatikossa odottamaan kotiinpaluuta, rakas koira menee hoitoon sisarelle. Ihanasta kodista on luovuttava ja työpaikasta – koko työyhteisöstä.

Kolmessa vuodessa raahelaistunut Ella on myös havahtunut, kuinka hän on yhtäkkiä solahtanut sisään Raaheen, vaikka ensin tuntui, että tullista tullut ei millään pääse sisään raahelaisuuteen.

– Ihmisiin tutustuminen on ollut hidasta, mutta heistä on tullut todella läheisiä. Pitkään tuntui, että enkö ollenkaan kotiudu tänne, mutta yhtäkkiä tajusin, että lähelläni on paljon ihmisiä, Ella sanoo.

Helluntaiseurakunta on Ellan hengellinen koti.

Raahen Helluntaiseurakunta otti hänet lämpimästi vastaan ja sirkeä nuori nainen sai varsin pian monia tehtäviä, kuten juonto- ja puhumistehtäviä, maahanmuuttajien kotiuttamisen tukemista ja pienryhmätyötä.

Helluntailaisuus on Ellalla kodin perintöä. Paitsi, että kyse on tunteesta, hän korostaa helluntailaisuuden olevan hänellä myös sitoutumista. Niinpä hän oli heti valmis tekemään työtä yhteisön hyväksi.

– Minut otettiin mukaan juuri sellaisena kuin olen. Kulttuuri toki oli erilainen kuin pääkaupunkiseudulla ja kielikin oli erilainen. Piti vähän tottua "vohovelikahavilaan" ja "rukkouskokkouksiin", Ella naurahtaa.

Lähetystyöstä Ella puhui jo pikkutyttönä ensimmäisen kerran. Äitinsä kirjoitti Ellan vauvakirjaan tytön haluavan tulla isona lähetystyöntekijäksi.

Tätä Ella ei osaa selittää mitenkään muuten kuin hengellisesti.

– Se on minuun istutettu lahja.

Ellan äiti kuoli tytön ollessa 10-vuotias. Sijaisäidiksi tuli nainen, joka oli lähetystyöntekijä. Hän tutustutti Ellaa työhönsä ja he tekivät yhteisiä matkoja muun muassa Israeliin ja Liettuaan.

Unelma lähetystyöstä uinui vuosikausia, kunnes Ella havahtui asiaan viime keväänä.

– Tuntui kuin jokin olisi puhaltanut asian liekkiin. Aloin puhua asiasta ääneen ja ottaa selvää miten lähetystyöhön lähdetään. Operaatio Mobilisaatio oli ennestään tuttu kasvattiäitini kautta ja olin käynyt heidän lähetyslaivallaankin.

Ella tiesi, että Raahen Helluntaiseurakunnalla oli haussa lähetystyöntekijä, joten kun hän esitteli asian viime kesänä vanhemmistolle.

Pitkään ei tarvinnut odotella, kun päätös seurakunnan hallituksessa oli tehty.

Lähetystyö alkaa Ellalla Ecuadorissa, sen suurimmassa kaupungissa ja tärkeimmässä satamassa Guayaquilissa, ja etenee siitä muualle maanosaan.

– Työtehtäväni tulee olemaan henkilöstöhallintoa, kouluttamista ja valmentamista. Operaatio Mobilisaatiolla on tavoitteena kouluttaa 2000 latinoa lähetystyöhön viemään evankeliumia niille alueille, joille sitä on vähiten viety.

Fakta

Ella Perttula

Syntynyt 1983 Lohjalla.

Muuttanut Raaheen mielenkiintoisen työtarjouksen perässä 2016.

Työskennellyt viime vuodet henkilöstöhallinnon tehtävissä, enimmäkseen turvallisuusalalla.

Lähtee Raahen Helluntaiseurakunnan lähettinä Etelä-Amerikkaan yhteiskristillisen lähetysjärjestö Operaatio Mobilisaation kautta.

"Jos saan vaikka yhdelle tuotua valoa toivottomuuden keskelle, se on vaivan arvoista" – Ella Perttula