Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Elokuun avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä ilah­dut­taa Te-toi­mis­tos­sa

Avoimia työpaikkoja oli alkuvuonna valtakunnallisesti enemmän kuin viime vuonna. Myös Raahessa työpaikkojen määrä on lisääntynyt vuoden takaiseen verrattuna.

Avoimien työpaikkojen määrä saattaa vaihdella jopa päivittäin, sillä tarve työpaikan julkiseen hakuun saattaa olla ohi jo vuorokaudessa. Pisimpään auki ovat yleensä työpaikat, joihin etsitään pula-alan ammattilaisia, kuten koneistajia tai levyseppähitsaajia.
Avoimien työpaikkojen määrä saattaa vaihdella jopa päivittäin, sillä tarve työpaikan julkiseen hakuun saattaa olla ohi jo vuorokaudessa. Pisimpään auki ovat yleensä työpaikat, joihin etsitään pula-alan ammattilaisia, kuten koneistajia tai levyseppähitsaajia.

Mol.fi -verkkosivustolla oli keskiviikkoaamuna 111 avointa työpaikkaa Raahen seutukunnan alueella. Raahe-hakusana tuotti 81 avointa työpaikkaa, Siikajoki 10 ja Pyhäjoki 20. Te-toimiston asiantuntija Marko Salmelan mukaan tilanne vaikuttaa erityisen hyvältä, sillä syyskuukaudet ovat usein avoimien työpaikkojen suhteen kevättä ja kesää hiljaisempia kausitöiden vähentyessä.

Tänä vuonna työpaikkoja oli Suomessa ensimmäisellä vuosineljänneksellä auki 36 800, kun viime vuonna niitä oli 30 600. Raahen alueella avoimia työpaikkoja oli myös viime vuotta enemmän. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on ollut auki 257 uutta työpaikkaa, kun viime vuonna niitä oli 220.

Salmela kertoo, että työntekijöitä on haettu erityisesti perinteisille miehisille aloille, kuten metalli- ja rakennusalalle.

–Niiden vanavedessä työpaikkoja tulee yleensä myös palvelualoille.

Kun taloudessa pyyhkii heikosti, korostuu avoimissa työpaikoissa muun muassa puhelinmyyntityön avoimet paikat. Salmela kertoo, että niitä on tälläkin hetkellä, mutta nyt ne eivät ole niin merkittävässä roolissa.

Tällä hetkellä työpaikkoja on auki hyvin laajalla rintamalla. Raahen alueella etsitään muun muassa työnjohtajia, kosmetologia, lääkäreitä, betonielementtivalmistajia, postinjakajaa, myyjiä, kokkia ja tarjoilijoita. Fennovoiman hankkeeseen liittyviä työpaikkoja on auki useita.

–Avoimien työpaikkojen määrä on yksi viite siitä, että taloudella pyyhkii paremmin. Toinen hyvä indikaattori on nuorisotyöttömyyden lasku. Nuorisotyöttömyystilanne paranee yleensä ensimmäisenä, kun taloustilanne muuttuu paremmaksi. Tänä vuonna meillä on ollut 2013 alkaneen seurantajakson aikana suhteessa parhaat luvut nuorisotyöttömyydessä.

Julkisesti avoimet työpaikat ovat vain yksi totuus työntekijätarpeesta. Osa paikoista on aina piilossa. Salmela arvioi, että piilotyöpaikkoja on meidänkin alueella yllättävän paljon. Osa työpaikoista on piilossa jopa työnantajilta itseltään.

–Voi olla, ettei sitä työntekijän tarvetta ole tiedostettukaan, ennen kuin joku osaa kysyä kyseisestä työstä.

Osittain piilotyöpaikat syntyvät siitä, ettei rekrytointiprosessiin lähdetä, vaikka tarve olisi. Salmela toivoo, että piilotyöpaikkojen määrä vähenisi.

–Haluaisin kannustaa työnantajia pistämään työpaikkansa näkyviin, sillä ei se ole lopulta niin iso homma ja meiltä siihen saa aina apua.

Osa työpaikoista taas ei tule koskaan julkiseen hakuun, koska työnantajat toivovat, että Te-toimisto esittelee suoraan asiakkaistaan sopivat vaihtoehdot tarjottuun työpaikkaan. Salmelan mukaan kysyntä tälle palvelulle on kasvanut. Erityisesti tätä tapaa käytetään, kun on kiire saada sijainen.

Hän kertoo, että moni etenee työpaikkaan juuri tämän esittelyn kautta. Erityisen edullisessa asemassa ovat työnhakijat, jotka ovat käyttäneet CV-netti-palvelua.

–Sen kautta työnhakija voi omin sanoin esitellä itsensä ja omat kiinnostuksen kohteensa.

Tarkkoja lukuja siitä, kuinka moni löytää työntekijän työvoimatoimiston kautta, ei ole saatavilla. Salmela kuitenkin sanoo, että Te-toimistossa ollaan tyytyväisiä siihen, miten työnantajat ja -tekijät kohtaavat.

–Meidän työkalumme toimivat etenkin niillä aloilla, joissa työnhakijoita on. Aloilla, joissa ammattitaitoisista työntekijöistä on pulaa, emme mekään oikein mitään voi.

Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on auki mukava määrä. Salmela odottaa varovaisen positiivisesti, että kehitys jatkuisi samanlaisena myös loppuvuonna.

Pelkkää positiivista ei kuitenkaan ole luvassa. Salmela huomauttaa, että muun muassa Enicsin irtisanomisten realisoituminen tulee näkymään tilastoissa jollain tapaa.

–Toki heistäkin monet ovat jo löytäneet uusia töitä ja polkuja, mitä edetä. Heillekin, jotka polkujaan vielä etsivät, voi olla lohdullinen tieto, että työpaikkoja on tarjolla ja tulee auki.