Emilia Tuo­maa­la hyppäsi maa­jouk­kuee­seen

Raahelainen monilahjakkuus kuuluu ikäluokkansa huippuihin.

Saloisten Salaman 15-vuotias monilahjakkuus Emilia Tuomaala pääsi mukaan nuorten maajoukkueleiritykselle. Lajina on seiväshyppy. Seiväshyppyä pystyy harjoittelemaan talvisin Raahen liikuntahallilla. Emilia Tuomaalan ennätys on kesällä hypätty 3.26. Emilia harrastaa urheilua varsin monipuolisesti - ja lähes päivittäin.
Saloisten Salaman 15-vuotias monilahjakkuus Emilia Tuomaala pääsi mukaan nuorten maajoukkueleiritykselle. Lajina on seiväshyppy.
Saloisten Salaman 15-vuotias monilahjakkuus Emilia Tuomaala pääsi mukaan nuorten maajoukkueleiritykselle. Lajina on seiväshyppy.

Saloisten Salamaa edustava Emilia Tuomaala on valittu seiväshypyn maajoukkueleirille.

Kyseessä on 14-19-vuotiaiden juniorimaajoukkue, joka kokoontuu ensimmäisen kerran muutaman viikon päästä Kuortaneella. Kokoontumisia tulee olemaan ympäri vuoden.

15-vuotias urheilija on varsin iloinen tästä kunniasta.

–On se tosi hieno juttu, on tärkeää päästä maajoukkueen mukaan, Emilia hymyilee.

Emilia Tuomaala on harrastanut seiväshyppyä nyt nelisen vuotta. Yleisurheilun pariin hän päätyi isänsä, Markku Tuomaalan, kautta.

Seiväshypyssä tuloskehitystä on tullut joka vuosi. Viime kesänä ylittyi ennätyskorkeus 3.26, eli edellisen vuoden paras tulos parani 16 sentillä.

–Parannusta olisi voinut tulla enemmänkin, sillä nyt Emilia oppi hyppäämään seiväshyppyä, isä ja valmentaja Markku kertoo.

Jos sama tahti jatkuu, meneekö ensi kesänä jo 3.40 rikki?

–Kyllä se voisi olla mahdollinen, Emilia vahvistaa.

–Jos 3.40 menee, on se hyvä tulos. Edellytyksiä olisi kuitenkin vieläkin parempaan tulokseen, Markku jatkaa.

Emilia harrastaa seiväshypyn lisäksi lähes kaikkia muitakin yleisurheilulajeja. Mutta niistä seiväshyppy on tällä hetkellä ykköslaji.

Hänen arkensa näin talvella täyttää enemmänkin lentopallo Raahen Lentopallon B-tyttöjen joukkueessa. Lentopallon ja seiväshypyn väliltä hän ei osaa valita päälajia.

–Molemmat lajit tukevat toisiaan, Emilia arvioi.

Emilia harrastaa urheilua jossakin muodossaan lähes joka päivä. Talvisin lentopallotreenejä on miltei joka arkipäivä ja siihen pelit päälle.

–On hyvä, että harrastaa monipuolisesti, Markku korostaa.

Monipuolisuutta yleisurheilun puolella korostaa se, että Emilia on myös suorittanut moniotteluita läpi. Edellinen oli viime vuonna.

Ottelussa hypättävä korkeushyppy kuitenkin osoittautui polville liian raskaaksi, joten otteleminen jäi tällä erää.

–Korkeushypyssä tulee sen verran kiertoa, Markku valottaa.

Tänä talvena monilahjakkuus aikoo hypätä runsaasti seivästä hallissa - muulloinkin kuin maajoukkueleireillä.

–Osallistuin myös kisoihin talvella. Tammikuussa on eka kisa, Emilia kertoo

Raahen liikuntahallilla pystyy treenaamaan seiväshyppyä, jos huonohko sisäilma ei häiritse.

–Suunnitelmissa on, että täällä voitaisiin järjestää seiväshyppykisat 6.-7. tammikuuta, Markku paljastaa.

Saloisten koululla ysiluokkaa käyvä Emilia ei ole miettinyt sen kummemmin tavoitteita seiväshypyn parissa. Laji on tällä hetkellä todella kovassa nosteessa, ja varsinkin naisten puolella Suomesta löytyy paljon lupaavia nuoria hyppääjiä.

Emilia haluaa edetä rauhassa, ilman sen suurempia tulospaineita.

–En osaa sanoa, kuinka korkealta sitä voisi joskus hypätä, Emilia toteaa.

Ensi syksynä lahjakas urheilija menee todennäköisesti Raahen lukioon. Muutto Raahesta jollekin urheilulukiopaikkakunnalle ei ole ollut mielessä.

–Jo tänä vuonna Emilialle tuli kutsu yläkouluakatemiaan, mutta hän ei halunnut lähteä. Siellä järjestetään pitkin talvea viikko kerrallaan, neljän viikon ajan, opiskelua ja seiväshyppyä, Markku valottaa ensi kertaa järjestettävän akatemian toimintaa.