Enem­mis­tö ran­gais­tuk­sel­le kan­na­bik­sen käy­tös­tä

-

Raahen Seutu teetätti lukijoilleen kyselyn kannabiksen käytön rangaistavuudesta Suomen laissa. Hiljattain kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi saavutti yli 50 000 kannatusilmoitusta, joka tarvitaan eduskuntakäsittelyn avaamisen.

Raahen Seutu kysyi seuraavasti: Pitäisikö kannabiksen käytön rangaistavuus poistaa laista?

Selvä enemmistö eli 58 prosenttia vastanneista ei halunnut nykyiseen huumelakiin muutosta. 40,9 prosenttia vastaajista oli kansalaisaloitteen puolesta. 2,2 prosenttia ei osannut sanoa kantaa asiaan.

Kannabiksen käytöstä saatavaa rangaistusta kannattajat kommentoivat mielipidettään seuraavasti:

"Nykylainsäädäntö on riittävä. Jos rangaistus poistetaan, se luo myönteistä ilmapiiriä huumeiden ympärille. Kannabis on vain portti kovimmille aineille. Käyttäjät ovat usein nuoria, joiden arvostelukyky on heikompi."

Osalla kansalaisaloitteen vastustajista mielsi kannabiksen välittömästi koviin huumeisiin.

"Kaikki huumeet aiheuttavat kärsimystä ja kolareita. Ne antavat lapsille väärän elämän kuvan. Jo niiden ehdottaminen pitäisi olla rangaistus."

Osa vastaajista näki nykyiset kannabiksen käytön rangaistusmenetelmät liian mustavalkoisina.

"Kannabiksen lääkinnällistä käyttöä pitäisi helpottaa, mutta viihdekäytön pitäisin kriminalisoituna porrastettuna siten, että ensikertalaiset pääsisivät huomautuksella, toisesta kerrasta puhuttelulla, sitten sakko. Nuoruuden pöljyyden kokeilu ei saisi haitata esimerkiksi tulevaa ammatinvalintaa, vaan rikoksen pitäisi vanheta ja poistua rekisteristä jonkinlaisessa ajassa.

"Auttaa moniin sairauksiin".

"Kannabis on jo ollut täällä niin kauan kuin ihmisiä on ollut. Kieltolaki ei ole toiminut, jos käyttö kasvaa joka vuosi. Maailmalta on paljon todisteita, että huumeiden dekriminalisointi vähentää käyttöä ja rikollisuutta huumeiden ympärillä. Kun lonkerot pääsivät kauppoihin, kansan piti kuolla alkoholiin mutta yllätys, yllätys, käyttö väheni. Kekkosta lainatakseni "ei tee kissan kipeää käyttäjällensä, mutta laillinen alkoholi tappaa päivittäiskäyttäjän kuin rotanmyrkky".

Kyselyyn vastasi 97 henkilöä.