Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ensin menivät mökit, nyt myös asunnot

Tänä vuonna uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika ylitti ensimmäisen kerran 21 vuotta.

Koronakeväälle oli ominaista kesämökkikaupan vilkastuminen keväällä ja kesän korvalla. Sen sijaan keväällä tehtyjen asuntokauppojen määrää tyrehdyttivät lomautukset, työttömyys ja pandemian nostattama yleinen epävarmuus. Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan Suomen asuntomyynti jäi toukokuussa yli 31 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna samaan aikaan. Kesän edetessä myös asuntokaupat ovat alkaneet kiinnostaa.

Ostoaikeet ovat vielä maltillisia, mutta asuntolainojen kysyntä on jo elpymässä. Asuntolainahakemusten määrän kasvu kertoo ainakin kuluttajien tulevaisuudenuskosta sekä luottamuksesta omaan rahatilanteeseen ja työpaikan säilymiseen.

Finanssivalvonta (Fiva) palautti viime viikolla asuntolainojen lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin. Tällöin asunnon ostajalle riittää 10 prosentin omarahoitusosuus. Tällä toimella Fiva haluaa tukea asuntomarkkinoiden liikehdintää koronakevään jälkeen. Ensiasunnon ostajien lainakatto pysyy 95 prosentissa.

Epätoivottava ilmiö sen sijaan on Suomen Pankissa merkille pantu uusien asuntolainojen takaisinmaksuajan pidentyminen.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.