En­tis-Raa­he herää eloon va­lo­ku­vis­sa - Katso Me­ri­ka­dun ennen ja jälkeen kuvat

Eila Grön löysi kuvista tuttuja paikkoja, mutta  tuntemattomia kasvoja. Heikki Huhtamäki esitteli Oskari Väänäsen vanhoja valokuvia Hoivakoti Esperissä Pajuniityntiellä.
Eila Grön löysi kuvista tuttuja paikkoja, mutta tuntemattomia kasvoja.
Eila Grön löysi kuvista tuttuja paikkoja, mutta tuntemattomia kasvoja.
Kuva: Vesa Joensuu

Esperin palvelukodissa on päivän kohokohta, iltapäivän kahvihetki. Heikki Huhtamäki nostaa kassistaan pinon vanhoja aarteita. Ne ovat Oskari Väänäsen, tunnetun raahelaisen amatöörivalokuvaajan, ottamia mustavalkoisia otoksia entis-Raahesta. Valokuvat on tulostettu kätevästi kapalevyille, jotka kiertävät nyt vanhusten ihmeteltävinä pöydästä pöytään.

Eila Grön tarkastelee keskittyneesti kuvia Lapaluodosta. Nokinaamaiset nuoret työmiehet seisovat vakavina Ruona Oy:n valimolla 1930-luvulla.

– Tuttuja paikkoja näkyy, mutta ketään ihmistä en kyllä tunnista, miettii Varvissa 40 vuotta asunut Grön.

Elma Palokari tuntuu löytäneensä itsensä yhdestä kuvasta, joka on otettu Ohivalkamassa, Siniluodon satamassa.

– Että minkä ikäinen olin tuossa? Minun piti sanoa aina, että olin 15 vuotta. Niin piti töissä kertoa, muistelee Palokari.

Raahelainen paikallishistorian harrastaja Heikki Huhtamäki vetää pienimuotoisen valokuvakiertueen paikallisissa palvelukodeissa tällä viikolla. Raahen kaupunki on tuottanut Oskari Väänäsen valokuvista matkalaukkunäyttelyn osana Raahe 370 -juhlavuotta ja nyt siitä pääsevät nauttimaan myös paikalliset ikäihmiset. Juuri ne, joille valokuvat tuottavat eniten mielikuvia ja muistoja.

– Valokuvien hankinta oli oma prosessinsa. Osa kuvista saatiin Raahen museolta, mutta niitä tuli jonkin verran myös yksityisten kokoelmista. Sosiaalinen media osoittautui hyväksi paikaksi löytää ihmisiä, Huhtamäki kertoo.

Huhtamäki kiittelee Raahen kulttuuritoimen tukea projektissa. Kiitosta saa myös Poksin tarinapiiri.

– Sieltä on tullut kuviin hyvä määrä taustatietoa.

Heikki Huhtamäki esitteli vanhoja valokuvia Palvelukoti Esperissä.
Heikki Huhtamäki esitteli vanhoja valokuvia Palvelukoti Esperissä.
Kuva: Vesa Joensuu

Huhtamäki muistaa nähneensä Väänäsen monesti. Hän kulki kaupungilla pyörällä, valokuvausjalusta tarakallaan heiluen.

– Monet Väänäsen kuvista olivat niin sanottuja "pikkukuvia". Niistä on vaikea tehdä suurennoksia, joten käyttämätöntä materiaalia olisi vieläkin.

Väänänen toimi kyläkuvaajana muun muassa Saloisten, Lapaluodon, Ansarannan ja Piehingin alueilla. Väänänen tuli kameroinaan yleensä paikalla kun jotain erikoista oli tekeillä jossain päin kaupunkia.

Hän kuvasi paljon tilauksesta myös potretteja ja perhekuvia. Väänänen kuvasi mielellään ympäristöään, etenkin Kuljunlahden ja Ansarannan maisemat ovat tallentuneet innokkaan valokuvausharrastajan kokoelmiin ennen kuin Rautaruukki peitti ne alleen.

Piehingin sahalta ja Lapaluodon satamasta löytyy myös paljon otoksia.

Väänänen sai tilaustöistä lisäansioita. Väänänen tehtaili kuvistaan myös postikortteja. Tärkein kuvanottoväline oli paljekamera, jossa käytettiin lasinegatiiveja.

– Niitä on vieläkin jossain maailmalla tai ne eivät ole säilyneet.