Mainos: Black Friday -tarjouksena Raahen Seutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Es­ka­ri­lai­sil­le tulee kunnon kontti

Pyhäjoen monitoimitalossa toimivat esikoululaiset siirtyvät kuukauden kuluessa lähistölle sijoitettavaan parakkiin. Turvallisuus ja terveellisyys ovat ykkössijalla. Kiinteistönhoidossa säästäminen tulee kunnalle kalliiksi.

Esikoulutila täyttyi eskarilaisten vanhemmista, päättäjistä ja monitoimitalon käyttäjistä. Risto Kittilä oli suorastaan järkyttynyt monitoimitalon kuntoraportin tuloksista. Tekninen johtaja Aimo Korpi sanoo, että monitoimitalon remontti on nyt suunnitteluasteella. Remontin on määrä valmistua syksyksi 2019. Sivistystoimenjohtaja Antero Tervonen ja kunnanjohtaja Matti Soronen vakuuttavat, että kunta järjestää haluaa lapsille terveelliset ja turvalliset tilat.
Esikoulutila täyttyi eskarilaisten vanhemmista, päättäjistä ja monitoimitalon käyttäjistä. Risto Kittilä oli suorastaan järkyttynyt monitoimitalon kuntoraportin tuloksista.
Esikoulutila täyttyi eskarilaisten vanhemmista, päättäjistä ja monitoimitalon käyttäjistä. Risto Kittilä oli suorastaan järkyttynyt monitoimitalon kuntoraportin tuloksista.

Pyhäjoen Monitoimitalon mikrobi- ja rakennevauriot yllättivät niin Pyhäjoen kunnan ylimmän johdon kuin päättäjätkin. Kunnanjohtaja Matti Soronen ja valtuuston puheenjohtaja Risto Kittilä sanovat, että talon kunnossapito on laiminlyöty. Edessä on vähintään miljoonan euron remontti.

–Kiinteistönhoito ei saa puhtaita papereita tämän talon hoidosta. En ole tyytyväinen olemassa olevaan tilanteeseen, sanoo Soronen.

Keskiviikko-illan yleisötilaisuudessa eskarilaisten vanhemmat ja muut huolestuneet talon käyttäjät saivat kuulla, että päätös esikoulun väistötilasta tehdään sivistyslautakunnassa jo torstai-iltana (19.10). Vaihtoehtoina ovat olleet kontti, Osuuspankin kerhotila ja Pirttikosken koulu.

Näistä sivistystoimenjohtaja Antero Tervonen pitää parhaimpana Saaren koulukeskuksen viereen sijoitettavaa konttia, joka liitetään niin sähkö- kuin viemäriverkkoonkin.

Terveellisyys ja turvallisuus menevät taloudellisuuden edelle. Terveystarkastaja on suositellut esikoulun evakuoimista talosta kuukauden sisällä. Väistötilatkin on ympäristöterveydenhuollon tarkistettava, ennen kuin ne otetaan käyttöön.

Koko monitoimitalo menee remonttiin mahdollisimman pian. Peruskorjauksen suunnittelutyöryhmä on jo nimetty. Sitä johtaa Niko Rantanen.

Tekninen johtaja Aimo Korpi kertoo, että tarkoituksena on päästä korjaustöihin jo ensi vuoden puolella. Remontin on määrä valmistua syyslukukaudelle 2019.

Monitoimitalon kuntoarvio ja kuntotutkimukset teetettiin A.- Insinöörit Oy:llä. Selvitys valmistui syyskuussa, ja sen tulokset järkyttivät muun muassa valtuuston puheenjohtaja Risto Kittilän.

Talon katossa on vuotokohtia, kosteussulut eivät toimi, ilmanvaihtokoneet eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia, eivätkä ilmanvaihdon asetuksetkaan olleet kunnossa.

Kiinteistön ulkoseinissä on halkeamia, pintarakenteita notkolla ja maanpinta kallistunut rakennukseen päin. Kivi- ja loiskekourut ovat kallistuneet kohti rakennusta, eikä salaojitustakaan ole pihaan vedetty. Syöksytorvet juoksuttavat vettä seinille, ja pintavedet valuvat kohti rakennuksen pohjaa.

Pesutiloissa kosteuseristykset ovat 80-luvun tyylillä, eli kosteussulkuja ei betonin ja laattojen väliin ei ole vedetty. Märkätilat ovatkin selvityksen mukaan käyttöikänsä päässä.

Yläpohjassa on vesivuotoja käytävän katossa. Kattovuotoja on ollut useita. Yläpohjarakenne on paikoitellen mikrobivaurioitunut. Välinevaraton toinen seinä on vaurioitunut.

Korpi kertoo, että ilmanvaihtokanavista on levinnyt myös kuituja huoneilmaan, vaikka määrät ovatkin olleet pieniä.

Talon käyttäjät olivat valittaneet huonosta ilmasta ja sairastelleet.

Talon kunnossapito on laiminlyöty sen jälkeen, kun monitoimitalolla ei enää ollut vakituista nimettyä kiinteistöhoitajaa ja siivouskin mitoitettiin uudelleen. Pitkään talossa siivoojana toiminut Tarja Asikainen kertoo, kuinka Jouko Möttösen aikana taloa ja sen laitteita huollettiin säännöllisesti. Vikoihin puututtiin ja ne korjattiin.

Tarvittavien remonttien hintaa voidaan vain arvioida. Puhutaan miljoonasta eurosta, mutta se ei varmaankaan riitä. Nyt tavoitteena on saada talolle 20 vuotta lisäaikaa, vaikka remontti olisikin pitänyt tehdä jo muutamia vuosia sitten. Kokonaan uuden vastaavan hallin rakentaminen maksaisi 4-5 miljoonaa euroa.

Sorosen mukaan suunnittelu on määrä saada päätöksen helmikuun 2018 loppuun mennessä, jolloin päästään urakointikilpailuihin. Tarkoitus on pyytää hankkeesta kokonaisurakkatarjous.

Suunnittelu vaatii lisämaarahan jo tämän vuoden lisätalousarvioon.

Korven mukaan tärkeintä on poistaa varioituneet rakenteet ja korjata halkeamat, reiät ja muut puutteet. Uusia pintoja tulee tarpeen mukaan. Myös ilmanvaihtojärjestelmä menee uusiksi. Lisäksi uusitaan pattereita ja lämmitysjärjestelmää.

Yleisö oli huolissaan siitä, että esikoululle järjestettävät tilat ovat turvalliset ja käyttökelpoiset. Kontti vaihtoehto sai kannatusta. Pirttikosken sisäilman terveellisyyttä epäili Riitta Koskenlaine. Monitoimitalon salien ilmanvaihtoa ja lämpötiloja arvosteli muun muassa Olli-Petteri Tuuttila.

Lisäksi huolta kannettiin Saaren koulun tilanteesta. Huolimatta lupauksista, kellaritilojen alipaineistusta ja siivoamista ei ole vielä tehty. Aimo Korven mukaan Saaren koulun kellarin eristäminen ja alipaineistaminen tehdään syysloman aikana.

Koko Saaren koulun alueelle ollaan suunnittelemassa uutta asemakaavaa.