Eu­roo­pan mes­ta­ruut­ta puo­lus­ta­maan

Raahelainen maastopyöräilijä Matti Tahkola on kovemmassa kunnossa kuin viime kesänä.

Raahe Cycling Clubia edustava Matti Tahkola, 23, lähtee puolustamaan Euroopan mestaruutta Portugalissa ajettaviin maastopyöräilyn 24 tunnin EM-kisoihin. Ensi viikon lauantaina Porton lähellä Penafielissä kisaan starttaa itsevarma, mutta nöyrä raahelainen. Soolosarjassa pyöräillään 24 tuntia, ja kuka polkee pisimmän matkan, voittaa mestaruuden.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei mestaruuden puolustaminen olisi tavoitteena, Tahkola myöntää.

Hän ennakoi tason olevan hieman kovempi, kuin se oli vuoden 2018 EM-kisoissa Slovakiassa.

– Kyllä siellä joutuu varmasti polkemaan, eikä tiedä yhtään, miten käy. Oma kunto on paljon parempi kuin viime vuonna. Jos kaikki menee hyvin, niin sitten kaikki menee hyvin, Tahkola hymyilee.

Reitti Portugalin maastossa tulee olemaan hieman rankempi kuin se oli Slovakiassa. Nousua tulee nyt enemmän.

– Jos nousut ovat pitkiä ja loivia, on se ok. Jos ne ovat jyrkkiä ja haastavia, alkaa se nopeasti syömään voimia. Luotan, että kun kunto on nyt parempi, eikä pitäisi tulla ongelmia.

Tahkola lähtee reissuun keskiviikkona ja viipyy Portugalissa viikon. Ennen kisaa nähtävyyksille ei jää juuri aikaa, mutta kilpailun jälkeen hän ehtii katsella maisemia.

Yksin nuoren miehen ei tarvitse reissata, sillä hänen isänsä lähtee jälleen huoltojoukkoihin mukaan. Isän panos on merkittävä, varsinkin kisan aikana.

– Pyritään minimoinaan huoltoalueella pysähtely, ettei tarvitse viettää siellä minuutteja, vaan ainoastaan muutamia sekunteja.

Tahkola on treenannut ja kilpaillut kesän aikana aktiivisesti. Mies on pysynyt kunnossa, mitä nyt pieni räkätauti meinasi kiusata.

– Tämä on ollut paras kesä ikinä. Olen käynyt paljon kisoja ja niistä on tullut hyviä sijoituksia. Huonoin sijoitus on ollut viides.

Olen vetänyt maraton-matkan kisoja, pisimmät kaksi kisaa ovat olleet 130 kilometrin mittaisia, ja molemmista tuli voitto. Kaikki on mennyt nappiin ja pieni flunssakin on selätetty, Tahkola iloitsee.

EM-kisojen jälkeen Tahkola jää kisa- ja mietintätauolle.

Hän tietää, että kilpaileminen jatkuu ensi vuonna, mutta missä muodossa, se on vielä epävarmaa.

– Sitten (EM-kisojen jälkeen) alkaa syystauko ja talvitreenit. Ensi kesänä sitten taas kilpaillaan. Pitää pohtia, mitä ensi vuonna ajetaan ja minkälaisia kisoja. En tiedä vielä, ajanko 24 tunnin kisoja. Suomessa nämä maratonmatkat tai lyhemmät kisat ovat mukavia. Voi olla, että ajan taas yhden 24:n tunnin kisan, Tahkola visioi.

Raahelaispyöräilijä kävi viime vuonna MM-kisoissa, mutta se urakka ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

Tänä vuonna kyseiset kisat olivat kesällä Brasiliassa, mutta Tahkola jätti ne suosiolla väliin pitkän matkustamisen takia.

Sama tilanne on myös ensi vuoden MM-kisojen suhteen. Maailmanmestaruudesta kamppaillaan silloin Australiassa.

– Mutta vuosina 2021 ja 2022 MM-kisat ovat Euroopassa. Jos sitten vielä kiiinnostaa ajaa ”kaksnelosia”, on niihin mahdollisuus osallistua. Ei tässä ole mikään kiire, kyllä niitä kerkeää ajamaan. On järkevämpikin, että hakee vielä enemmän vauhtia lyhyemmiltä matkoilta, Tahkola alleviivaa.