Han­hi­ki­vi-ylei­sö­päi­väs­sä 2500 kä­vi­jää: "Piti tulla, kun eihän tänne muuten pääse"

Eräs ydinvoimala-alueen bussikierrokselle lauantaina osallistunut nainen tiivisti monen tunnot: Silloin on tultava katsomaan, kun tänne kerrankin pääsee.

Fennovoiman teltta keräsi pitkän jonon. Jaossa oli kasseja, pipoja, istuinalusia, karamelleja... Pirkko Lintunen on jo kokenut Hanhikiven-kävijä, mutta taas oli hyvä päivittää missä alueella mennään. Raahelaiset Liisa ja Matti Matikainen uskovat avoimuuden muokkaavan myös ydinvoima-mielipideilmastoa. Raahelaistuneet pyhäjokiset Sirje ja Veikko Sorjonen pitivät Hankivi-yleisöpäivää myös sosiaalisena tapahtumana. Aino Pyhäluoto ja Päivi Pyhäluoto kertoivat saaneensa bussikierroksella pääpiirteittäin kuulla mitä alueella tapahtuu. Kysymyksiäkin vielä jäi.
Fennovoiman teltta keräsi pitkän jonon. Jaossa oli kasseja, pipoja, istuinalusia, karamelleja...
Fennovoiman teltta keräsi pitkän jonon. Jaossa oli kasseja, pipoja, istuinalusia, karamelleja...

Yleisön ei tarvinnut lähteä lauantaina Fennovoiman yleisöpäivästä nälkäisenä eikä tyhjin käsin.

Pitkät jonot ihmisiä keräsivät Fennovoiman teltalta monenlaista ilmaiseksi annettua mainostavaraa, parin teltan päässä nautittiin hernesoppaa ja ryystettiin kahvia.

Melkoiset letkat jonottivat bussikierroksille laitosalueelle ja ne, joiden pää kesti, nousivat nosturin nostamassa korissa yläilmoihin katsomaan miltä ydinvoimala-alue näyttää linnun silmin.

Työturvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Pirilä oli yksi linja-autoryhmiä luotsanneista henkilöistä. Kierroksella nähtiin muun muassa neljä ensimmäistä majoituskylän rakennusta, joita tulee alueelle kaikkiaan 21, tuhannelle työntekijälle.

Määrät, mitat, koko alueen volyymi sai linja-autokyytiläiset hämmästelemään. Tulevan reaktorin vaiheilla Pirilä kertoi aluetta louhittavan 15 metrin syvyyteen. Satama-alueen lukemat niin ikään vetivät kuulijat hiljaisiksi.

–Sataman alta ruopataan yli miljoona kuutiota kiviä. Jäähdytysvesitunneleita aletaan louhia talven aikana – laitos ottaa toimiessaan 43 kuutiota vettä sekunnissa, Pirilä kertoi.

Pitkäaikainen kuntapäättäjä Pirkko Lintunen on kokenut Hanhikiven-kävijä.

–Tämähän on massatapahtuma, tuo elämää ja elinvoimaa. Täällä näkee ihmisiä, joita ei ole nähnyt aikoihin, Pirkko sanoi.

Raahelaiset Liisa ja Matti Matikainen pitävät erittäin hienona asiana, että ydinvoimalatyömaalle pääsee tutustumaan. He ovat vierailleet myös Olkiluodon ydinvoimala-alueella.

–Säntillisen näköiseltä näyttää. Homma näytti olevan hallinnassa, Liisa totesi.

–Avoimuus saattaa myös muokata ilmapiiriä, Matti sanoi.

Raahelaistuneita Sirje ja Veikko Sorjosta kiinnosti nähdä miltä alueella nyt näyttää. Veikon viime käynnistä on 30 vuotta.

–Olen käynyt täällä Yppärin koululaisten kanssa silloin, kun tämä oli ihan alkuvaiheessa, Sirje kertoi.

Ja tuttuja – niitä näkyi oikealla ja vasemmalla. Joka puolelta kuului "sinäkin oot tullu tänne" -tyyppistä huudahtelua.

Koska ydinvoimala on kaikkien pyhäjokisten huulilla jatkuvasti, oli selvää, että oman kunnan väkeä on paikalla paljon.

Pyhäjokiset Aino Pyhäluoto ja Päivi Pyhäluoto tulivat hyvissä ajoin paikalle heti aamusta.

–Koko kesän olen katsellut proomuja, jotka ajavat merellä yötä päivää. Piti tulla katsomaan paikan päälle, Päivi sanoi.

–Tuntuu, että ei oikein tiedä mitä täällä tapahtuu ja saadaan tietoa. On eri asia nähdä kaikki kuin lukea lehdestä, Aino sanoi.