Han­kin­ta­la­ki ei haittaa Sii­ka­joel­la­kaan – lä­hi­ruo­kaa saadaan oi­keil­la kri­tee­reil­lä

Peruna ja kasvikset hankitaan itse Raahessa ja Siikajoella. Suurin osa raaka-aineista tulee Kuntahankintojen kautta.
Peruna ja kasvikset hankitaan itse Raahessa ja Siikajoella. Suurin osa raaka-aineista tulee Kuntahankintojen kautta.

Vuoden alusta voimaan tulleen hankintalain ei ole Raahessa koettu merkittävästi hankaloittavan tai estävän lähiruoan saamista. Samaa mieltä ollaan Siikajoella. Perunat, juurekset ja leipätuotteet kilpailutetaan Siikajoella Raahen tavoin itse. Myös marjoja on ostettu kunnan alueelta.

Muut raaka-aineet tulevat Siikajoen keittiöihinkin Kuntahankintojen kautta. Siikajoen siivous- ja ruokapalvelupäällikkö Tuula Nevala sanoo, että Kuntahankintojen valikoimista poimitaan aina kotimaisia raaka-aineita. Appelsiinejä ei kuitenkaan Suomessa kasva, joten niiden kanssa joudutaan turvautumaan ulkomaisiin toimittajiin.

–Myös jotkut mausteet ovat sellaisia, joita ei meiltä etenkään talvisaikaan saa. Ulkomailta tulevat tuotteet eivät kuitenkaan tule mistä tahansa, vaan ne tulevat EU:n alueelta.

Myös Kuntahankintojen kautta voi saada lähellä tuotettua ruokaa, huomauttaa Nevala. Siikajoenkin alueella toimii Atrian lihatuottajia, joten esimerkiksi Kuntahankintojen kautta tilattu jauheliha voikin olla peräisin Siikajoelta.

–Näin lihakin voi olla lähiruokaa, mutta se tulee vaan mutkan kautta.

Julkisten ruokapalveluiden hankintoja ohjaa hankintalainsäädäntö. Uusi hankintalaki on tuottanut hankaluuksia jossain Suomen kunnissa etenkin lähiruoan saamisen suhteen.

Hankintalaki ei kuitenkaan estä ostajaa hankkimasta haluamaansa tuotetta, kuten lähiruokaa. Tärkeintä on tehdä valintakriteerien määrittely niin tarkkaan, jotta haluttu tuote voidaan hankkia. Alkuperää ei voida käyttää suoraan kriteerinä, mutta esimerkiksi lyhyt toimitusketju voi olla hankintojen perusteena.

Hankintalaki ei myöskään estä luomun hankkimista, sillä luonnonmukainen tuotantotapa tai ympäristöominaisuus voi olla hankinnan kriteeri. Myös ympäristömerkkien tai Reilun kaupan merkin perusteena olevia kriteereitä voidaan käyttää valintaperusteena.

Jos hankinnat jäävät alle 30 000 euroa, menettelyt ovat joustavampia ja kevyempiä. Tällaisia hankintoja voivat olla esimerkiksi marjat ja muut sesonkituotteet.

Lehden aikataulun vuoksi emme ehtineet saada kommenttia Pyhäjoen kunnan lähiruokahankinnoista.