Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Han­na-Lee­na seurasi ti­lan­net­ta kylmän vii­leäs­ti ja silti tu­li­sil­la hii­lil­lä

Näin rauhallisesti Hanna-Leena Mattila tutki vaalituloksia vaalivalvojaissaan Kreivinajassa. Ympärillä hänellä oli paljon luottavaisia tukijoita. Hanna-Leena Mattilan vaalivalvojaiset pidettiin Kreivinajassa. Paikalla oli noin 50 henkilöä, välillä ehkä enemmänkin. Hanna-Leena Mattilan vaalivalvojaiset Raahessa
Kuvassa keskellä Mattilan uudelleenvalinnan takana olevan Maakunnan parhaaksi -yhdistyksen puheenjohtaja Inkeri Kerola. Hanna-Leena Mattilan lähipiiri oli mukana jännittämässä. Takana hänen puolisonsa Ilpo Mattila, vaalipäällikkö Matti Nivala ja esikoispoika Joonas Mattila.
Näin rauhallisesti Hanna-Leena Mattila tutki vaalituloksia vaalivalvojaissaan Kreivinajassa. Ympärillä hänellä oli paljon luottavaisia tukijoita.
Näin rauhallisesti Hanna-Leena Mattila tutki vaalituloksia vaalivalvojaissaan Kreivinajassa. Ympärillä hänellä oli paljon luottavaisia tukijoita.
Kuva: Vesa Joensuu

Keskustan vaalivalvojaisten tunnelma vapautui, kun ensimmäinen tieto ennakkoäänien laskennasta tuli vähän yli kahdeksan illalla. Hanna-Leena Mattila oli Oulun vaalipiirin ääntenlaskennassa keskustalaisista toinen heti Juha Sipilän jälkeen, ja riemu repesi raikuviin kättentaputuksiin keskustaväen joukossa.

Kreivinajassa pidetyissä valvojaisissa jouduttiin jännittämään ääntenlaskennan tulosta piinaavasti minuutti minuutilta, ja lopullinen tieto tuloksesta tulee vasta kello kymmenen jälkeen, kenties lähempänä yhtätoista.

Sitä ennen keskustaväki oli paljon varmempi ehdokkaansa läpimenosta kuin ehdokas itse. Kun aikakauslehti Avun valokuvaaja kysyy ehdokkaalta yhdeksältä, joko häntä on varma läpimenosta, kieltää hän, mutta jo puoliyhdeksältä Pertti Vuori sanoo Kreivinajan käytävillä, että parin tunnin päästä voidaan onnitella uutta opetusministeriä.

Hanna-Leena Mattila kertoo toivovansa, ettei ainakaan edellisten vaalien tilanne toistu. Silloinkin näytti hyvältä, kunnes hän tipahti eduskunnasta viime metreillä. Lopullisessa vaalituloksessa hän jäi eduskunnasta vain vajaan 150 äänen päähän. Sillä hän kuitenkin nousi eduskuntaan puoli vuotta ennen vaalikauden päättymistä.

Vaalivalvojaisissa kaikki tuntuvat olevan sitä mieltä, että kampanja on ollut onnistunut ja että kaikki ovat tehneet parhaansa. Ehdokaskin on ollut edellisenä päivänä vielä 8:ssa eri tilaisuudessa keräämässä ääniä. On ollut tupailtaa ja markettipäivää.

– Useita satoja tilaisuuksia on pidetty, sanoo Mattilan henkilökohtainen avustaja Liisa Lumijärvi.

– Jos tällainen ei riitä, niin ei riitä mikään.

Menestysreseptiin kuuluu 7 000 jaettua pussia Hannan kakkuja, joita on pussitettu talkoilla Pyhäjoella.

Tienvarsiin on jaettu toistasataa tienvarsimainosta ja 30 banderollia, puhumattakaan somesta, Instagrammista ja twitteristä, missä Hanna-Leena Mattila on ollut mukana päivityksineen.

Kahvia hörppivä K-kauppias Teuvo Alanko Rantsilassa myöntää ennen puoliyhdeksää, että tilanne voi olla kiikun kaakun. Kaikki on kiinni keskustan kannatuksesta. Se voi jäädä alhaiseksi. Hän kertoo hypänneensä Hanna-Leena Mattilan leiriin näissä vaaleissa, ja hänestä ehdokas on tehnyt töitä jämäkämmin kuin edellisissä vaaleissa.

Hänen poikansa Jorma Alanko on ollut postinjakajana Ylivieskassa ja jakanut ammattilaisen ottein Mattilan vaalipostia koteihin Rantsilassa.

– 1 500 mainosta, 3 päivää ja 600 kilometriä, hän sanoo.

Muitakin sankaritekoja on tehty. Esko Tuohinto on jakanut materiaali maakuntaan ajamalla 25 000 kilometriä, kertoo Mattilan vaalipäällikkö Matti Nivala.

Nivala on paluumuuttaja, joka on ollut mukana opiskelijapolitiikassa ja ehdolla kuntavaaleissa Joensuussa. Nuoruudestaan huolimatta hänellä on runsaasti kokemusta vaalikampanjoista.

Ehdokkaan mielenliikkeet voi vain aavistaa, kun hän joutuu seuraamaan, miten hänen sijoituksensa Oulun vaalipiirissä heittelee illan aikana. Välillä hän on kolmas, välillä seitsemäs, välillä kahdeksas. Hiukan ennen kymmentä hän singahtaa kolmanneksi jälleen lähes 4 000 äänellä, kun noin 67 prosenttia äänistä on laskettu.

Edellisissä vaaleissa hän keräsi 4 389 ääntä. Nyt puuttuu siitä vielä 400 ääntä.

Kello 22.05 hänen äänimääränsä on 4 300. Hyvältä näyttää. Ehkä hän nyt alkaa uskoa.

– Minä olen vähän odottanut tätä. On ollut aistittavissa, että Hanna-Leena on tunnettu hyvin. Hän on istunut puoli vuotta eduskunnassa ja näyttänyt kyntensä ja sen, kuinka jämäkästi hän hoitaa hommansa, sanoo Kauko Lumiaho.

Hän veikkaa kauan ennen tuloksen valmistumista, että 30 prosenttia Mattilan keräämistä äänistä tulee Raahen ulkopuolelta.

Kello 22.18 Hanna-Leena Mattila on saanut yli 5 300 ääntä, eikä hänen läpimenoaan voi enää mikään estää.