Harri Ko­leh­mai­nen lupaa räis­ky­vää pe­sis­tä: "Yleisö tykkää viih­dyt­tä­väs­tä pe­sä­pal­los­ta, eli ei lähdetä mö­köt­tä­mään ken­täl­le"

Raahen Isoholmissa varttunutta Harri Kolehmaista on houkuteltu muun muassa Koskenkorvalle, mutta mies on pysynyt uskollisena kasvattajaseuralleen PattUlle.

Harri Kolehmainen aloittanee kauden numerolla kuusi tai seitsemän. Mutta kauden mittaan mies aikoo vetää ykköset hihaan. Harri Kolehmainen löi viime kaudella viisi kunnaria, mutta tällä kaudella hän aikoo pistää paremmaksi.
Harri Kolehmainen aloittanee kauden numerolla kuusi tai seitsemän. Mutta kauden mittaan mies aikoo vetää ykköset hihaan.
Harri Kolehmainen aloittanee kauden numerolla kuusi tai seitsemän. Mutta kauden mittaan mies aikoo vetää ykköset hihaan.
Kuva: Vesa Joensuu

Muutama vuosi sitten Harri Kolehmainen sai pallon päähänsä, mikä säikäytti raahelaista pesäpallokansaa. Se tälli säikäytti Kolehmaista itseään vain hetken, eikä asia jäänyt kummittelemaan.

27-vuotias Kolehmainen myöntää, ettei etukenttäpelaaja yksinkertaisesti pysty pelkäämään.

– Silloin kun pallo tuli päähän, oli ehkä muutaman pelin ajan arkuutta, mutta se meni ajan myötä pois. Sitten on myöhässä joka pallosta, jos siinä hirvittää pelata, Kolehmainen tähdentää.

Harri Kolehmainen on pysynyt varsin uskollisena Pattijoen Urheilijoille. Parina kautena hän on poikennut peliajan perässä Oulujoen Kiekossa ja Ylivieskan Kuulassa, mutta muuten päällä on ollut keltamusta paita. Vikkeläjalkaista pelaajaa on kyselty vuosien varrella muuallekin, mutta Kolehmainen ei ole halunnut lähteä mihinkään. Hän paljastaa, että esimerkiksi viime vuonna Facebookin Messengeriin kilahti viesti Pohjanmaan suunnalta.

– Koskenkorvalta tuli viestiä. Minulla oli kuitenkin tänne sopimus, perhe sekä juuri ostettu asunto täällä. PattU on tosi tärkeä seura, enkä ole lähtenyt pois, vaikka on tullut soittoja muistakin seuroista. Nyt muutamana syksynä niitä on tullut, ja olen käynyt neuvottelujakin muiden seurojen kanssa, mutta aina on syntynyt aika nopeasti päätös, että jatkan täällä. Täällä on ollut hyvä olla, Kolehmainen korostaa.

Miehen sopimus PattUn kanssa kattaa tämän kauden. Seuraavasta kaudesta Kolehmaisella on optio.

– Aika saletti on jatko täällä. Jos vaan huolivat vielä, Kolehmainen naurahtaa.

Kolehmaisen ja hänen avovaimonsa perheeseen syntyi poika viime heinäkuussa. Vaikka yhdeksän kuukauden ikäinen pienokainen meinaa lähteä jo kohta kävelemään, aivan vielä hänestä ei ole tullut pesäpalloilijaa.

– Uskon, että laitan pojalle jossain vaiheessa räpylän käteen, Kolehmainen hymyilee.

Kolehmainen löysi itse pesäpallon jo pienenä poikana. Yksi syy tähän saattoi löytyä sisaruksista, sillä isosiskot pelasivat joukkueessa. Harrin lajivalikoimiin kuului pitkään myös jääkiekko, mutta lopulta pesis vei voiton.

Nuorena pelaajana hän kävi pyytämässä nimmareita joiltakin fanittamiltaan pelaajilta. Yksi iso idoli löytyi läheltä PattUn joukkueesta.

– Pottu (Pasi) Pohjola. En päässyt pelaamaan samassa joukkueessa, mutta nimmari on kortissa. Simo Eerikäistä fanitin myös tosi paljon. Hän teki comebackin silloin, ja taisin olla Hyvinkäällä mukana, kun pelattiin (vastakkain), Kolehmainen muistelee.

Nyt Kolehmainen on itse idoli. Hän antaa mielellään nimmarin tai poseeraa fanin kanssa kuvassa.

– Muutamia selfieitä on otettu ja nimmaria annettu räpylään tai lippikseen. En itse ajattele, että olen idoli, mutta sen huomaa, kun joku tulee pelin jälkeen, että haluaisin ottaa kuvan. On se mukava tunne.

PattU avaa kautensa sunnuntaina Sotkamon Jymyä vastaan. Kolehmaisen pelikunto oli vielä haastatteluhetkellä arvoitus, sillä jalkavaiva on kiusannut miestä viime aikoina. Hän kertoo, että Sotkamo on loistava vastustaja juuri avausotteluun.

Miten kotistadionille syntyisi jälleen se vanha kunnon hurmos?

– Tarvitaan voittoja, räiskyvää pesistä ja iloista peliä. Ei jäädä synkistelemään asioita. Se tunnelma huokuu katsomoon. Yleisö tykkää viihdyttävästä pesäpallosta, eli ei lähdetä mököttämään kentälle.