Har­vi­nai­suus asettui pe­si­mään Jär­ve­län­jär­vel­le

Mustakurkku-uikku luokitellaan erittäin uhanalaisiin lintuihin. Erikoisen värinen lintu erottuu silkkiuikusta pienemmällä koolla ja tummemmalla värityksellä.
Mustakurkku-uikku luokitellaan erittäin uhanalaisiin lintuihin. Erikoisen värinen lintu erottuu silkkiuikusta pienemmällä koolla ja tummemmalla värityksellä.
Kuva: Henri Ukonaho

Järvelänjärven kesäkioskin laiturille ei ole nyt menemistä. Laiturin kupeessa hautoo tulevia poikasiaan mustakurkku-uikku.

Kielto poistuu, kun haudonta-aika on ohi.

Yrittäjä Jorma Romppanen kertoo kieltotaulun tehneen tehtävänsä ja lintupariskunta on saanut rauhassa huolehtia pesästään.

– Kieltotaulussa on kuva linnusta ja selostus siitä miksi laituri on kiinni. Kun kävin laittamassa laituriin narua, huomasin, että pesässä on viisi munaa. Aina kun ihminen menee lähelle, hautova lintu lähtee pesästä pois ja munat jäävät ilman valvontaa. Siinä on riski, että ne saattavat joutua lokin tai jonkun muun suuhun, Romppanen sanoo.

Jos haudonta saa edetä rauhassa, kieltotaulu pysyy vielä paikoillaan noin viikon päivät.

– Nytkin kun katson grillin terassilla, näen toisen linnun seisovan laiturin vieressä. Kahvilan terassilta saa kuvattua lintuja, varsinkin ylhäältä. Grillikatoksestakin pystyy lintuja kuvaamaan ja näkemään.

Maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi lajiksi luokiteltu erittäin uhanalainen mustakurkku-uikku on hyvin värikäs ja pienikokoinen uikkulintu.

Mustassa päässä on oranssinpunainen viuhkamainen pieni töyhtö. Vatsapuoleltaan lintu on punaruskea.

Pesäkseen se rakentaa vesikasveihin tai pohjaan ankkuroidun kelluvan lautan kuolleista kasveista. Pesä sijaitsee harvoin näkyvässä paikassa.

Lintua esiintyy pesivänä Suomessa Etelä-Lappia myöten reheväkasvustoisilla järvillä ja lammilla. Muuttoaikana se pesii muissakin vesistöissä kuin merialueilla.

Pesimäkannaksi on arvioitu 1500–3300 paria.