Hei­te­tään tikkaa

Tikkojen laadulla on väliä. – Se on niin mukavaa, kun tikka menee sinne minne haluaa, Jorma Romppanen sanoo.
Tikkojen laadulla on väliä. – Se on niin mukavaa, kun tikka menee sinne minne haluaa, Jorma Romppanen sanoo.
Kuva: Mikko Määttä

Tuuli on kova ja edellisistä heitetyistä tikoista on ehtinyt vierähtää jo tovi, mutta muutaman kierroksen jälkeen Jorma Romppanen saa kymmenellä tikalla tulokseksi 74.

Romppanen on lähtenyt täksi kesäksi yrittäjäksi Järvelänjärven Grilli-Cafehen. Tikkataulu on sen pihamaalla. Hän on kierrellyt paljon markkinoilla, mutta nyt hänellä on mahdollisuus olla hetken paikoillaan.

Onhan Arkkukari myös hänen kotikylänsä.

– Äiti asui täällä pitkään.

Kesän aikana hänen on tarkoitus järjestää paikan vetonauloiksi useita tapahtumia. Yksi niistä on sunnuntaina 18. kesäkuuta kisattava mökkitikkaopen. Sarjoja on naisille, miehille sekä alle 12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Miehet ja naiset heittävät viisi kertaa viiden tikan sarjan. Miehet heittävät viidestä metristä ja naiset ja lapset neljästä metristä.

Lapset heittävät kaksi kertaa viisi tikkaa. Yhteistulos ratkaisee jatkoon menijät.

Romppanen on itse heittänyt paljon tikkaa ja usein myös kilpailuissa.

– Aika kului mukavasti tikanheiton parissa.

Hänen mieleensä on erityisesti perinteinen mökkitikka, vaikka on hän dartsiakin heittänyt.

Sillä on väliä, millaisilla tikkoja ja tauluja käytetään. Romppanen on etsinyt perinteisen suomalaisen valmistajan taulun. Samalta valmistajalta ovat myös tikat.

Hyvä taulu otetaan esiin mökkitikkaopenia varten. Muulloin käytössä on ihan pätevä, mutta ei aivan yhtä vakuuttava taulu.

Järvelänjärven mökkitikkaopen sunnuntaina 18. kesäkuuta kello 13–16. Muut kesän tapahtumat löytyvät Facebookista Järvelänjärven Grilli-Cafen sivulta.

FAKTA

Tikka-urheilu

Tikkaa on heitetty Suomessa noin vuodesta 1930, jolloin nuolet tehtiin itse puusta, kärkenä oli naula ja pyrstö jonkinlaista pahvia.

Ensimmäiset tehdastekoiset tikat saatiin Suomeen 1950-luvulla.

Ensimmäiset tikanheiton SM-kilpailut pidettiin Espoossa vuonna 1968.

Lähde: www.tikkaurheilu.fi/