Hel­let­tä, kun­na­rei­ta ja kolme pis­tet­tä

PattU ei tuntenut juhlaottelussaan mitään sääliä sarjajumbo Oulun Lippoa kohtaan.

Harri Kolehmainen iski avausjaksolla kauden viidennen kunnarinsa. Topi Kosonen oli pelipäällä jälleen kerran. Nyt mies kunnostautui erityisesti juoksujen tuojana. PattU-Lippo PattU-Lippo PattU-Lippo
Harri Kolehmainen iski avausjaksolla kauden viidennen kunnarinsa.
Harri Kolehmainen iski avausjaksolla kauden viidennen kunnarinsa.
Kuva: Toni Länkinen

Pattijoen Urheilijat tarjosi kotiyleisölle nannaa mahan täydeltä, kun Oulun Lippo kaatui murskalukemin 2-0 (13-1, 6-2). PattU oli 90-vuotisjuhlaottelussaan todelliisella juhlatuulella, sillä sarjajumbo Lippo joutui melkoiseen mankeliin.

Normaalisti PattUn toisesta jaksosta tulee nihkeä, jos se on avausjaksolla murskaava. Nytkin näytti jo hetken siltä, kunnes koitti toisen jakson kolmas vuoropari. Tapio Salo avasi hanat ja poisti kipsin. Se päätti Lipon rimpuilut.

Tämän pelin ilottelun ei saa kuitenkaan antaa hämätä. Lippo pelaa tällä hetkellä väärässä sarjassa. Tämä ottelu kävi kuitenkin isännille hyvästä harjoituksesta.

Ensimmäisen jakson ilotulituksen aloitti tämän kauden kunnarikuninkaan Harri Kolehmaisen läpilyönti. Tällä kertaa Harri pisti pallon maisemiin pystymailalla kolmospuolelta. Pallo pomppi kopparin yli melkein yleisurheilukentälle asti.

Jari Törmänen löi pallon myös läpi kolmoskopparin tontilta, mutta jostakin syystä hän jäi itse kotipesään, eikä lähtenyt hakemaan kunnaria. Tuloksena oli kuitenkin kaksi juoksua. Siinä vaiheessa Lipon selkäranka paukahti poikki ja loppujakso oli pelkkää pelailua.

Jaksolla nähtiin iloista lyöntipeliä, mutta myös Lipon ulkopelivirheitä.

PattU takoi pinnoja laajalla rintamalla ja sai Lipon näyttämään todella huonolta. Jakso oli pitkä, sillä se kesti melkein puolitoista tuntia.

Toisella jaksolla Lippo aloitti terävästi ja rakensi palottoman ajolähdön. Joukkue meni hetkeksi johtoon Ari Lankisen lyönnillä. PattUn Paavo Pelto iski tasoittavalla pallon maisemiin ja ensin näytti, että tilanteesta syntyy kunnari ja yksi tavallinen, mutta lopulta lyönnin jälkeä tarkasteltiin ja se katsottiin laittomaksi.

Koko ottelussa hyvin lyönyt Marko Nikula tasoitti pelin toisessa vuoroparissa tyylikkäällä välilyönnillä.

Kolmannen tasoittavalla esiin astui harvinainen ratkaisija. Tapio Salo paukautti pallon koppareiden välistä kauas horisonttia kohti. Sillä syntyi kunnarin lisäksi kaksi tavallista juoksua ja jakso oli taputeltu.

– Olen vieläkin huolissani meidän kotiuttamisesta. Läppäreillä tuli nyt juoksuja, mutta ei voida läppäriin turvautua. Tilannetta kun jauhetaan niin paljon, on pallo saatava kylmän viileästi tippumaan väliin, jos meinataan pärjätä. Ei niitä läpilyöntejä tule joka porukkaa vastaan, PattUn pelinjohtaja Juha Karjaluoto muistutti.

Yksi ottelun parhaista pelaajista oli jälleen kerran Tomi Kaisto. Hän toi superpesisuransa ensimmäisen juoksunsa, mutta ennen kaikkea nuorukaisen ulkopeli vakuutti taas kerran.

– Poika pelaa nyt sellaista peliä. Hän nosti meidän porukan ulkopeliin silloin, kun tuli vielä karmeasti räpylävirheitä. Sen jälkeen, kun Tomppa on tullut ulos, on hän näyttänyt miten tätä pelataan. Kaveri ottaa kaikki pallot kiinni, Karjaluoto hehkuttaa juuri kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyttä Kaistoa.

Lippo voitti edellisessä ottelussaan sarjakärki Kouvolan, mutta perjantai-illan perusteella suunta ei kuitenkaan ole oikea.

– Meidän lukkari pelasi ekalla jaksolla huonon pelin. Luojan lykky, että vastustaja ei mennyt menojaan kahdessa ekassa vuorossa. He pääsivät koko ajan katettuun pöytään, ja antoivat meille jonkunlaisen mahdollisuuden ekaan jaksoon, mutta sitten menivät menojaan. Tokalle jaksolle lukkari muutti pelitapaa, ja pitkään pelattiin asiallisesti. Iskun paikoissa olisi pitänyt pystyä ottamaan. 2-0 ja kotia. Turpiin tuli, Lipon pelinjohtaja Markku Hylkilä harmitteli.

PattU pelaa runkosarjassa vielä kaksi ottelua. Sunnuntaina se matkustaa Vimpelin Vedon vieraaksi ja ensi viikon torstaina se kestitsee Sotkamon Jymyä. Sen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

– Ei me tulla saamaan sieltä läpilyöntejä niin kuin nyt. Lyöjän on uskottava itseensä. Kun tulee tilanne, pitää pistää pallo väliin, Karjaluoto tähdentää.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kolmen pisteen voitosta huolimatta raahelaisjoukkueen pistesaldo ei tule riittämään ylempään kastiin. Toki alemmasta jatkosarjasta voittaja nousee vielä pudotuspeleihin, mutta vastaan tulee runkosarjan voittaja.

Raahelaisjoukkue aloitti ottelussa uuden perinteen, kun se "jäädytti" neljän pelaajan paidat, eli avasi kunniagallerian. Sami Aholan, Timo Lemposen, Pertti Mäkelän ja Marko Rasinkankaan paidat nostettiin päätykatsomon ylälehtereille.

Yleisöä helteisessä juhlaottelussa oli 855.

PattU-Lippo 2-0 (13-1, 6-2)

PattU: Ossi Meriläinen 3/1, Jari Törmänen 3/0, Marko Nikula 3/1, Harri Kolehmainen 1+0/2, Tapio Salo 1+3/2, Topi Kosonen 2/5, Timo Kallio 0/2, Jere Achrén 0/2, Paavo Pelto 0/1, Teemu Juntunen 1/1, Tuukka Sarkkinen 0/1, Tomi Kaisto 0/1, harhat 2

Lippo: Ari Lankinen 1/0, Jouni Mäki 2/0, Jonne Luhtavaara 0/1, Aki Toikka 0/1, Jonne Virkkala 0/1.

Kolmostilanteet 34-12.