His­to­ria ja tarinat veivät mu­ka­naan

Matkailuopas Helena Holappa tuntee raahelaiset pihat.

Helena Holappa ja Mamsellipuku, joka on myös Raahen Matkailuoppaiden työasuna.
Helena Holappa ja Mamsellipuku, joka on myös Raahen Matkailuoppaiden työasuna.
Kuva: Aino paloniemi

Raahen matkailuoppaat perustettiin vuonna 1981 ja se on siitä lähtien ollut osana tuomassa kaupunkimme historiaa ihmisten tietoisuuteen. Yksi yhdistyksen nykyisistä matkaoppaista on jo pitkään toiminnassa mukana ollut raahelainen Helena Holappa. Hänen ajatuksenaan oli heti eläkkeelle jäätyään osallistua opaskurssille ainoastaan oppiakseen Raahen historian. Holappa kuitenkin innostui toiminnasta ja nyt hän on ollut yhdistyksen jäsenenä seitsemän vuotta.

– Niinhän se tunnetusti menee, että kun antaa pikkusormen, se vie koko käden, Holappa naurahtaa.

Ennen eläkkeelle jäämistä Holappa ehti opettaa käsitöitä Raahe-opistolla yli 30 vuotta. Matkailuopastuksessa mieluisinta on informaation jakaminen sekä uuden oppiminen.

– Ehkä se tulee sieltä opettajataustastani, että sitä haluaa antaa toisille jotain. Olen myös tottunut olemaan luokan edessä, joten porukan edessä oleminen ei hirvitä ja se on kivaa, Holappa tuumii.

Tänä kesänä Holappa on oppaana pihakierroksissa ja uusissa Kurkistus sisätiloihin -kierroksissa.

– Kehitimme viime talvena kaksi uutta kierrosta Raahen juhlavuoden kunniaksi. Uudessa kierroksessa mahtavaa on päästä talojen sisälle. On ollut iso työ saada avaimia kesän ajaksi taloihin, kertoo Holappa.

Toinen uusista kierroksista on lapsille suunnattu Tarina-aarteen etsintäkierros.

Mennyt kevät on ollut Matkailuoppaille kiireinen, vaikka varsinaiset kaupungin tilaamat ja kaikille avoimet kierrokset alkavatkin vasta Pekanpäiviltä. Kierrokset ovat olleet suosittuja aktiviteettejä esimerkiksi työhyvinvointipäiville. Välillä oppaista on ollut jopa pulaa ja parhaimmillaan yhtä aikaa on ollut käynnissä kolme kierrosta.

Matkailuoppaana olemisen lisäksi Holapan harrastuksiin kuuluvat käsityöt, puutarhan hoito ja hiihto. Ei olekaan ihme, että käsityöopettaja Holappa on ollut mukana suunnittelemassa vuonna 2007 valmistunutta Raahen alueen kansanpukua, mamsellipukua.

Opaskierroksista Holapan ehdoton suosikki on pihakierros.

– Pidän kasveista, niistä on niin kiva kertoa ja ihmiset ovat niistä kiinnostuneita. On kiehtovaa ja ihanaa päästä jonkun toisen pihalle oikein luvan kanssa, kertoo Holappa.

Mielenkiintoinen työ ja perhe ovat pitäneet Holapan Raahessa, hän ei ole nähnyt syytä lähteä pois. Raahen nähtävyyksistä tunnelmallisimpana Holappa mainitsee Katinhännän alueen.

– Tunnelma siellä on ihana. Iltaisin siellä on niin rauhallista ja hiljaista. Jouluisin taas Katinhännän hämyisyys ja narskuva lumi kengän alla luovat oman kokemuksensa, Holappa kuvailee.

Kiinnostavimmaksi raahelaiseksi merkkihenkilöksi Holappa mainitsee Sofia Lybeckerin (1816-1847). Lybecker perusti perintörahoillaan Holapan itsekin 60-luvun lopulla käymän tyttö- eli mamsellikoulun, joka tunnetaan nykyiseltään Lybeckerin opistona.

Lukuvinkkinä Holappa suosittelee Eero Sovelius-Sovion kirjaa Ihmisiä laivojen kaupungista. Hän toivottaa kaikki raahelaiset tervetulleiksi kierroksille ja kehottaa ihmisiä myös esittämään toiveita.

– Koko ajan täytyy lukea, jos haluaa pysyä ajan tasalla entisyydestä ja nykyisyydestä. Meillä on aina pyrkimys uudistua, Holappa toteaa.

fakta

Kesän 2019 kierrokset

Wanhan kaupungin väkeä 26.6. klo 18 ja 13.7. klo 15Lähtö Myhrbergin puistosta, 10/5€

Kurkistus sisätiloihin29.6. klo 13 ja 14.30 ja 31.8. klo 13Lähtö Keskuskoulun edestä, 5/2€

SSAB ja kaupunki -kiertoajelu 30.6. klo 13Lähtö linja-autoasemalta, 5/2€

Kummituksia ja kummajaisia23.8. klo 20 ja klo 20.15Lähtö Myhrbergin puistosta, vapaa pääsyja 30.8. klo 21 ja 21.15Lähtö Myhrbergin puistosta, 5/2€

Pihakierros30.6. klo 16 ja 12.7. klo 18Lähtö Myhrbergin puistosta, 5/2€

Hautausmaakierros30.6. klo 18.30, 28.7. klo 13 ja 18.8. klo.13Lähtö Haaralan hautausmaan vanhalta portilta, vapaa pääsy

Wanha Raahe -kierrokset heinäkuussa tiistaisin klo 17Lähtö Myhrbergin puistosta, vapaa pääsywww.raahenmatkailuoppaat.fi