Huo­non­kin talon voi kun­nos­taa

Juha-Pekka Hurnanen on peruskorjannut monta taloa.

Juha-Pekka Hurnanen on peruskorjannut monta taloa. Nyt hän asuu Reiponkadulla, jossa viihtyy vallan mainiosti. Hän sanoo, että vanhassa talossa on edullista asua. Reiponkatu on yksi Wanhan Raahen viehättävistä kaduista. Sen varrella seisoo monta kunnostettua vanhaa taloa.
Juha-Pekka Hurnanen on peruskorjannut monta taloa. Nyt hän asuu Reiponkadulla, jossa viihtyy vallan mainiosti. Hän sanoo, että vanhassa talossa on edullista asua.
Juha-Pekka Hurnanen on peruskorjannut monta taloa. Nyt hän asuu Reiponkadulla, jossa viihtyy vallan mainiosti. Hän sanoo, että vanhassa talossa on edullista asua.

Juha-Pekka Hurnanen asuu jälleen Reiponkadulla. Aikuisella iällä hän on asunut Reiponkadulla ja sitten Lapaluodossa. Lapaluodosta Hurnaset muuttivat jälleen Reiponkadulle, kun Lapaluodon koulu lakkautettiin juuri, kun Tommi-poika olisi aloittanut koulun.

Hurnanen sanoo, ettei ole käynyt mitään ammattikouluja.

– Isän mukana kuljin rakennuksilla ja sieltä sain alalle perusopit, hän kertoo.

Remontin teko lienee hänellä verissä, sillä hän on ostanut monta vanhaa taloa ja peruskorjannut ne. Myös kesämökki Louekarissa oli ostohetkellä huonokuntoinen ja vaati remonttia.

Ensimmäinen remonttikohde oli isän kotitalo Reiponkatu 54. Hurnasten toinen koti Lapaluodossa oli vanha talo ja remontin tarpeessa.

Vuonna 1995 Hurnanen osti Matti Haikaralta talon. Osoite oli Reiponkatu 17, jossa hän nyt asuu Pia-vaimon kanssa. Ostohetkellä talo oli surkeassa kunnossa. Hirsirunkoinen talo lienee rakennettu joskus 1800-luvulla. Talossa oli maalattia. Ensimmäinen työ oli lapioida maat pois.

– Ohi kulki ryhmä kävelijöitä. He katselivat työtä ja arvelivat, ettei taloa saada asuttavaan kuntoon, Hurnanen muistelee.

Maalattian tilalle on rakennettu rossipohja. Hänelle tuli yllätyksenä se, että uusi huopakatto vuoti jokaisesta saumasta, joten kattokin oli rakennettava uudelleen.

Talon seinät oli koolattu moneen kertaan ja alta paljastui kauttaaltaan laho hirsirunko. Sitä ei voinut pelastaa, vaan tilalle rakennettiin metri kerrallaan lankkurunko. Muhat ovat eristeenä.

– Sen verran on vanhaa kunnioitettu, remonttimies huomauttaa.

Talossa on kaksi makuuhuonetta ja tupakeittiö sekä vessa, pesuhuone ja sauna.

– Ei oo niin huonoa taloa, ettei sitä pysty korjaamaan. Esteeksi voi tietenkin tulla raha tai sen puute. Kun taloa remontoi itseä varten ja on intoa ja taitoa, niin rahakaan ei ole esteenä, hän pohtii.

Taloa lämmitetään sekä puilla että sähköllä. Kamarissa on jäljellä entinen pönttöuuni ja tupakeittiössä uusi takka.

– Missään ei asu niin edullisesti kuin vanhassa talossa.

Hirsinen kaksikerroksinen piharakennus oli niin laho, että sen tilalle oli tehtävä kokonaan uusi rakennus. Tontin ongelma on se, että seurakunnan omistama kiinteistö on mäellä ja sieltä laskevat kaikki sulamisvedet Reiponkadun parittomalla puolella sijaitsevien talojen pihoille.

– Piharakennukset kestävät näissä olosuhteissa korkeintaan yhden sukupolven, Hurnanen arvioi.

Vuonna 2013 naapuritalo Reiponkatu 19 tuli myyntiin. Hurnanen osti sen, koska tarvitsi työtilan hierojan työtään varten. Vuonna 2009 hänen oikea silmänsä sokeutui ja hän suoritti Arla-instituutissa hierojan ammattitutkinnon siltä varalta, että joutuu joskus luopumaan kirvesmiehen töistä.

Talo on rakennettu 1950-luvulla. Ulkoseinät oli rapattu. Kun rappaukset poistettiin, paljastui alta umpilaudoitus. Taloon laitettiin kokonaan uusi ulkovuori. Vesikatto on uusittu. Ikkunan aluset ja puitteet olivat lahot. Muuten talo oli kunnossa.

– Tämä ei ollut paha korjattava, Hurnanen sanoo. Uudet ikkunat ovat rautakauppatavaraa. Ne jäljittelevät vanhaa tyyliä. Tämäkin talo lämpiää sekä puilla että sähköllä.

– Reiponkadulla on hyvä asua. On harmi, että kadun varrella taloja ränsistyy, Hurnanen sanoo.