Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hyb­ri­di­hyök­käyk­sil­lä liet­so­taan pelkoa

On todennäköistä, että Nato-jäsenyyttä odoteltaessa disinformaation määrä etenkin sosiaalisessa mediassa lisääntyy.

Suomen ja naapurimaa Ruotsin päätökset hakea Nato-jäsenyyttä ovat avanneet uuden aikakauden, johon liittyy helpotuksen, mutta myös epävarmuuden tunteita etenkin jäsenyysprosessin käsittelyn aikana.

Ilmoitus Nato-jäsenyyden hakemisesta ei käynnistänyt odotettua mustamaalauskampanjaa. Itse asiassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin maanantaiset kommentit siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei sinällään ole uhka Venäjälle, koettiin laajalti myönteisinä ja jopa helpottavina. Putinilta odotettiin huomattavasti kovempia sanoja. Helpotuksen tunteeseen ei kuitenkaan voi tuudittautua, sillä Venäjän puheet ja teot eivät kulje samaa tahtia. Kiistihän Venäjä viimeiseen asti myös aikeensa hyökätä Ukrainaan.

Aseellinen hyökkäys Suomeen ei edelleenkään vaikuta todennäköiseltä, mutta hybridivaikuttamisen moniin eri muotoihin pitää olla valmistautunut. On varsin todennäköistä, että disinformaation määrä etenkin sosiaalisessa mediassa lisääntyy, sillä hybridivaikuttamisella pyritään lisäämään pelkoa ja epävarmuutta. Mahdollisia ovat myös verkkopalveluja kaatavat kyberhyökkäykset ja viruspommitukset infraan, pankkeihin ja palveluihin.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.