Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ikä­ih­mi­nen tar­vit­see ym­pä­ril­leen lä­hei­siä

Turvavarustein ja siivousta lisäämällä turvallisia kohtaamisia pystytään varmasti järjestämään.

Koronaviruksen aiheuttama ikäihmisten eristäminen on kestänyt jo viikkoja. Vaikka eristäytyminen ei perustu lakiin vaan suositukseen, moni isovanhempi ei ole nähnyt lapsenlapsiaan tai lapsiaan sitten maaliskuun puolivälin. Nyt tarvitaan jo ripeästi askelmerkkejä, joiden avulla yli 70-vuotiaiden elinpiiriä avataan.

Korkea ikä on yksi koronakuolleisuuden riskitekijä, mutta moni nykyinen seitsemänkymppinen on aktiivinen, liikkuva ja hyväkuntoinen seniori. Jokainen ymmärtää tarpeen suojella riskiryhmäläisiä, mutta viikkojen vieriessä eristäminen heikentää merkittävästi vanhusten elämänlaatua. Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on tehnyt selvityspyynnön sosiaali- ja terveysministeriölle, Valviralle ja THL:lle hoivayksiköissä olevien vanhusten oikeudesta tavata lähimmäisiään.

Koronavirusvapaissa kunnissa vierailukielto hoivakoteihin tuntuu suorastaan kohtuuttomalta. Turvavarustein ja siivousta lisäämällä turvallisia kohtaamisia pystytään varmasti järjestämään. Ei ole oikein, että omaiset ovat joutuneet odottamaan saattohoitopäätöstä päästääkseen tapaamaan elämänsä loppuvaiheessa olevaa perheenjäsentä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi ke ja pe