Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ikä­ih­mis­ten messut Raa­hes­sa: Se­nio­ri­kan­sa­lai­sia ei saa heittää ro­mu­kop­paan

Raahen liikuntahallilla saatiin monenlaista vinkkiä turvallisuuden ja hyvinvoinnin parantamiseen.

Sirkka Pekuri, Eila Wiik ja Aino Paavola pitivät Ikäihmisten messuja ehdottoman tarpeellisina. -Täällä myös tapaa tuttuja, joita harvemmin näkee, kolmikko tuumasi. Jaakko Savilampi Liikenneturvasta esitteli muun muassa erilaisia kenkien liukuesteitä. Kuminen, helposti pois otettava on parhaasta päästä. Mannisen Vaari (Pekka Tervakangas) kävi aikuisneuvolassa ja purki kokemuksiaan lapsenlapselleen ( Maria Kamula) Karinkannan Nuorisoseuran esityksessä. Eija Heikkilä esitteli Novo-turvapuhelinta, joka käyttää hyväkseen kolmea operaattoria.
Sirkka Pekuri, Eila Wiik ja Aino Paavola pitivät Ikäihmisten messuja ehdottoman tarpeellisina. -Täällä myös tapaa tuttuja, joita harvemmin näkee, kolmikko tuumasi.
Sirkka Pekuri, Eila Wiik ja Aino Paavola pitivät Ikäihmisten messuja ehdottoman tarpeellisina. -Täällä myös tapaa tuttuja, joita harvemmin näkee, kolmikko tuumasi.

–Mitä tästä maailmasta tulisi jos ei olisi yli 65-vuotiaita?

Tämän hyvän kysymyksen esitti tänään Raahessa Ikäihmisten messuilla Pohjois-Pohjanmaan Martat ry:n toiminnanjohtaja Taina Pirkola.

Hän totesi seniorikansalaisilla olevan tärkeä auttamistehtävä nyt ja tulevaisuudessa.

–Emme ole turhia. Meitä tarvitaan ja on hienoa, että meitä ei heitetä romukoppaan, Pirkola sanoi Raahen liikuntahallin yleisölle.

Tarpeellisuus näkyy muun muassa Marttojen toiminnassa. Heiltä ollaan jatkuvasti kysymässä neuvoa napin ompelemiseen, piirakoiden leipomiseen ja tehokkaampaan siivoukseen.

Martat tekevät sitä samaa työtä, mitä ikäihmiset tekevät omassa arjessaan: siirtävät hyödyllisiä taitoja nuorille. Mummojen kanssa leivotaan, pappojen kanssa käydään kalassa ja opitaan sytyttämään takka tai saunan kiuas.

–Nämä jokapäiväiset arkikäytännöt eivät enää niin vain siirrykään, koska vanhemmat ja isovanhemmat saattavat asua satojen kilometrien päässä. Onneksi tekniikka, kuten skype-yhteydet ovat hyvänä apuna.

Heti liikuntahallin salin ovensuussa, Raahen kaupungin ja Liikenneturvan pöydän nurkalla, jaettiin kaikille kenkiin liukuesteitä ja heijastimia.

Pimeällä näkyminen ja ennen kaikkea pystyssä pysyminen tulevilla liukkailla keleillä on ikäihmisille erittäin tärkeää. Kaatumisista voi seurata pahoja loukkaantumisia, joista saattaa tulla iso riesa lopuksi elämää.

–Koitamme havainnollistaa miten jalankulkija näkyy heijastimen kanssa tai ilman. Liukuesteitä meillä on eri malleja, esitteli Jaakko Savilampi.

Messuilla oli tarjolla hyvinvointipalvelua, omaishoidon kuulumisia ja kaupungin kulttuuritoimen ja Raahe-opiston esittelyä. Kaikessa tarjonnassa oli ajatuksena oman hyvinvoinnin parantaminen.

–Mahtava tapahtuma. Eihän täältä malta lähteä pois, ihasteli messuilla sukkuloiva kaupunginjohtaja Ari Nurkkala.

Kotona asumisen turvallisuutta tukevaa digitaalista turvapuhelinta Novoa esitteli maahantuojan edustaja, toimitusjohtaja Eija Heikkilä TurvaCallista Oulusta.

Ruotsissa on luovuttu analogisista turvapuhelimista ja siirrytty kokonaan digitaalisiin.

Novo eroaa meikäläisistä turvapuhelimista siinä, että se käyttää kolmea operaattoria.

–Ruotsissa on tehty tutkimus, että joka viides hälytys ei mene perille. Jos käytät vaikkapa Telian operaattoria ja se menee nurin, ei hälytys mene läpi. Novo hyppää aina seuraavaan jos jokin operaattori ei toimi, Heikkilä kertoi.

Kun rannekkeen hälytysnappia painaa, alkaa puhelimen isosta kaiuttimesta kohta kuulua hälytyskeskuksen tai omaisen huhuilua. Laitteeseen voi liittää myös savuhälyttimen.

Puhelin näyttää pöydän kulmalla ihan radiolta.

–Kaiuttimen ääni on todella hyvä ja kuuluu vaikka olisi kaatunut kauemmaksikin.

Salissa juontaja Pauli Ylitalo saa jutuillaan imelän pussin katoamaan leuan alta.

Tyytyväiset messuvieraat Sirkka Pekuri, Eila Wiik ja Aino Paavola toteavat, että jo pelkästään Poksin takia kannatti tulla.

–Messut ovat olleet oikein hyvät. Tarjonta on ollut monipuolista, hyviä asioita on esillä. Ja ruokakin oli hyvää, rouvat kiittelevät.