Mainos

Ikänäkö on mah­dol­lis­ta korjata lins­si­leik­kauk­sel­la

-

Ikänäkö johtuu silmän mykiön asteittaisesta jäykistymisestä. Oululaista Kati Lauermaata ikänäkö alkoi vaivata noin viisikymppisenä.

”Olin saanut ensimmäiset miinuslasit jo lukiossa hajataiton vuoksi. Käytin laseja satunnaisesti koko nuoruus- ja aikuisikäni luennoilla, elokuvissa ja autolla ajaessani. Kun aikuisnäkö alkoi vaivata, pidin moniteholaseja töissä olleessani. Kotiaskareissa en laseja juurikaan käyttänyt, koska olen aina kokenut lasit jotenkin vaivalloisiksi. Ne olivat aina hukassakin”, nyt 61-vuotias Lauermaa naurahtaa.

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella, joka mahdollistaa suurimmalle osalle yli 45-vuotiaista näkemisen lähelle ja kauas ilman silmälaseja. Päiväkirurgisena toimenpiteenä tehtävässä linssileikkauksessa silmän oma linssi eli mykiö korvataan keinolinssillä eli keinomykiöllä.

Kati Lauermaa oli kuullut linssileikkauksesta muutamaa vuotta aiemmin, kun hänen eräs tuttavansa oli käynyt leikkauksessa.

”Elämä silmälasien kanssa oli jo aikamoista show´ta, kun laseja piti uusia lähes vuosittain ja hankkia vahvuusaurinkolasit siihen päälle. Päätin satsata omaan elämänlaatuuni ja hankkia leikkauksen itselleni 60-vuotislahjaksi”, Lauermaa kertoo.

Kattava kokonaisratkaisu

Oulun Terveystalossa linssileikkaus hoidetaan kokonaispakettina, johon sisältyy itse leikkauksen lisäksi optikon ja lääkärin tekemä esitutkimus ja jälkitarkastus sekä leikkausturva, joka kattaa mahdolliset tarkentavat toimenpiteet.

Samalla leikkaustekniikalla hoidetaan myös taittovirheitä ja harmaakaihia. Kerran linssileikkauksen läpikäynyt ei tarvitse kaihileikkausta enää ikääntyessään.

-

Leikkauksia hoitaa silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Antti Juutinen, jolla on takanaan noin 30 000 silmäleikkausta.

”Hoidan lähes pelkästään silmäkirurgisia potilaita ja teen viikossa noin 50 leikkausta. Vaikka voisi ajatella, että linssi- ja kaihileikkaukset ovat aina samanlaisia, työstäni tekee mielenkiintoista se, että kaikki silmät ovat erilaisia”, kertoo Juutinen hymyillen.

Leikkaaminen on avojalakasen oululaisen, Oulun lääkiksessä opiskelleen ja Oysissa erikoistuneen Juutisen mukaan rutiinia – mutta hyvällä tavalla sellaista.

”Rutiini on minulle tapa toistaa työtavat varmasti, mutta joka kerta kuitenkin niin, että olen perehtynyt asiaan. Arkinen työ on tämän työn suurin haaste, koska leikkaushetkellä pitää pysyä rauhallisena, kestää painetta ja pystyä toimimaan oikein.”

Leikkaushetkeen keskittyminen on Juutisen mukaan persoonakysymys.

”Kun hoitaja kysyy, onko väliä, mikä radiokanava soi, vastaan, ettei ole. En kuule kanavaa, koska keskityn leikkaukseen niin täysillä. Tämä on neliraajatyötä eli leikkaan molemmilla käsillä. Kun leikkaan vasenta silmää, vaativa instrumentti on vasemmassa kädessäni ja vastaavasti oikeaa silmää leikatessa oikeassa kädessäni.”

Katso video

Luottavaisin mielin

Kati Lauermaa kertoo, ettei edes harkinnut muita vaihtoehtoja kuin Terveystaloa.

”Ajatukseni oli alusta lähtien, että ykkösihminen, joka linssileikkauksia Oulussa tekee, on Juutisen Antti. Hän olikin heti ensimmäisestä vastaanotosta lähtien luottamusta herättävä lääkäri.”

Kun perusteelliset esitutkimukset oli tehty ja toimenpidepäivä koitti, Kati Lauermaa makasi kotona flunssassa. Aikaa piti siirtää kuukaudella eteenpäin.

”Kun uusi leikkausaamu koitti, en osannut edes jännittää tulevaa toimenpidettä. Antti kävi vielä tervehtimässä minua. Ystävällinen ja puhelias hoitaja laittoi minulle tipan, haki leikkaussaliin ja kertoi, miten toimenpide etenee.”

Linssileikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa, ja Lauermaan molempiin silmiin laitettiin monitehoiset tekomykiöt. Toimenpide kesti puolisen tuntia. Silmät operoitiin – tyypilliseen tapaan – yksi kerrallaan.

”Koko operaation aikana en tuntunut mitään kipua tai epämiellyttävää tunnetta. Oli myös todella miellyttävää, että Antti kertoi koko leikkauksen ajan, mitä silmässä tapahtuu. Sain lähteä leikkauksen jälkeen kotiin, kun olo tuntui hyvältä. Ensimmäisen päivän ajan piti käyttää tummennettuja laseja ja viikon ajan laseja piti käyttää myös yöllä.”

Kohonnut vaatimustaso

Antti Juutisen mukaan asiakkaiden tietoisuus on lisääntynyt vuosien aikana ja ihmiset ovat usein perehtyneet leikkaukseen etukäteen. Lähes jokaisen tuttavapiiriin kuuluu joku linssileikkauksen läpikäynyt, ja vaatimustaso omalle näkökyvylle on noussut.

”Kaikki mitä voi näön eteen tehdä, kannattaa tehdä”, kertoo silmäkirurgiasta jo kandiaikoinaan innostunut Juutinen.

Kun nuori apulaislääkäri pääsi silloin seuraamaan Joensuussa taitavan ylilääkärin tekemää leikkausta, mikrokirurgia koukutti välittömästi. Yli 20 työvuoden jälkeen silmät jaksavat yhä kiehtoa miestä.

”Työ on pikkutarkkaa ja vaativaa kirurgiaa. On myös motivoivaa tavata tyytyväisiä asiakkaita, joita olen pystynyt auttamaan”, Juutinen toteaa.

Myös Kati Lauermaa kiittelee lopputulosta. Suurimpana haasteena hän pitää silmätipparumbaa, koska sekä ennen leikkausta että leikkauksen jälkeen piti tiputtaa viikon ajan antibioottitippoja. Leikkauksen jälkeen mukaan tulivat myös kortisoni- ja kosteustipat. Motivaatio oli kuitenkin kova, joten Lauermaa ohjelmoi itselleen tippa-aikataulun.

”Leikkaus on tarjonnut elämääni tosi paljon mukavuustekijöitä. Ja muistan aina ensimmäisen aamukahvin leikkauksen jälkeen, kun näin lukea Kalevan ilman laseja!”

Artikkeli on Terveystalon tuottamaa kaupallista sisältöä.

TERVEYSTALO

Leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteinä paikallispuudutuksessa, silmä puudutetaan silmätipoilla. Leikkaus on myös mahdollista tehdä nukutuksessa. Toimenpide kestää yleensä alle 30 minuuttia.

Terveystalo Oulu

Lääkärikeskus

Albertinkatu 16

90100 Oulu

Aukioloajat

ma−pe klo 7−22

la−su klo 9−22

Asiakaspalvelu ja ajanvaraus

030 6000 palvelee 24/7

Silmäklinikka

010 345 3164