Ikkuna 15: Kou­lu­ka­dul­la tar­jo­taan nyt pe­las­tuk­sen sijasta kult­tuu­ria

Pelastusarmeijan toiminta hiipui ja loppui 2000-luvulle tultaessa. Raahen Teatteri osti Pelastusarmeijan talon vuonna 2003. Lauantain jouluikkunan koristelusta vastaa teatterin väki.
Pelastusarmeijan toiminta hiipui ja loppui 2000-luvulle tultaessa. Raahen Teatteri osti Pelastusarmeijan talon vuonna 2003. Lauantain jouluikkunan koristelusta vastaa teatterin väki.
Kuva: VESA JOENSUU

Raahen Teatteri toimii entisessä Pelastusarmeijan talossa. Virallisesti Pelastusarmeija rantautui Raaheen vuonna 1897, kun ensimmäiset upseerit kapteeni Hulda Liljander ja luutnantti Matilda Holmberg saapuivat tänne kievarikyydillä Lapin, nykyisen Tuomiojan, asemalta. Rautateitse Raaheen pääsi vasta vuonna 1899.

Ensi kosketuksen Pelastusarmeijaan raahelaiset olivat saaneet jo ennen tätä, kun maailmaa kiertänyt Hongan pappa palasi kotikonnuilleen vanhuuden päivikseen. Hän lueskeli punakantisia vieraskielisiä kirjoja, joista ei tavallinen kouluja käymätön raahelainen saanut mitään tolkkua. Pappa puhui usein Salvation Army’sta. Raahelaiset päättelivät, että hän oli liittynyt vapaamuurareihin ja vieroksuivat häntä. Huldan ja Matildan saavuttua Raaheen papalla oli taas ystäviä, kun kaupunkilaiset saattoivat ylpeillä sillä, että Pelastusarmeija on ollut Raahessa jo pitkään.

Vuonna 1913 Pelastusarmeija rakensi Koulukatu 13-tontille toimitalon ja toiminta alkoi aktiivisesti.

Raahelaisten oli pakko ruveta uskomaan Pelastusarmeijan julistuksen voimaan, kun kaksi runsaasta alkoholinkäytöstä tunnettua suutaria raitistui ja alkoi ohjata muitakin pyhille poluille. Toinen puhui uskon kiikarista, jolla hän tähyili iäisyyden rantoja. Toinen kertoi kuulijoille, minkälaisilta synninretkiltä hän oli päässyt pois.

Lapsityön toiminta oli vireää vuosikymmenten ajan, ja moni raahelainen muistaa lapsuudestaan pyhäkoulut. Mieleen ovat jääneet myös kauniit laulut ja Jaatin musiikkiryhmä.

Raahessa järjestettyjen Joulupata-keräyksien tavarat jaettiin Raahessa. Pelastusarmeijassa varattomille järjestettiin joulujuhla, jossa heille jaettiin ruokapaketteja ja myöhemmin Hassisen kauppaan ostokortteja. Yleinen joulujuhla tietysti oli ja sinne saivat kaikki tulla.

Pelastusarmeijan toiminta hiipui ja loppui 2000-luvulle tultaessa. Raahen Teatteri osti Pelastusarmeijan talon vuonna 2003.