Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Raahen Seutu Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk vain 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Il­mas­ton­muu­tos ei anna ar­mon­ai­kaa

Ison ongelman edessä ääripäiden kannat ovat huolestuttavan kaukana toisistaan.

Kuivuus, kuumuus, ennätyshelteet, maasto- ja metsäpalot, Keski-Euroopan tulvat... Sään ääri-ilmiöt ovat konkretisoituneet tänä vuonna. Sään ääri-ilmiöiden yleistymisestä varoittaa myös maanantaina julkaistu Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastoraportti. Raportin tärkein päätelmä oli, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen on mahdollista, mutta toimeen pitää tarttua heti ja joka puolella maapalloa.

Tärkeää on saada Kiina ja Yhdysvallat toimimaan, mutta vapaamatkustajaksi ei voi ilmoittautua kukaan. Globaalista ongelmasta kärsivät kaikki, sillä niin kuivuus kuin rankkasateet kasvattavat asumiskelvottomia alueita, mikä taas lisää ilmastopakolaisuutta ja vaikeuttaa ravinnontuotantoa. Vaikka ilmastonmuutoksen seuraukset ovat ilmeiset, ovat suomalaisten asenteet ilmastotekoihin viime vuosina voimakkaasti politisoituneet. Valitettavasti.