Ins­pi­raa­tio­na Raahe

Raahen Taideyhdistyksen vuosinäyttely rakentui taas Raahen pääkirjastoon.

Taideyhdistys järjestää vuosittain opintoretkiä ja leirejä. Ensi viikolla järjestetään maalausleiri, jossa opettajana on muotokuvamaalauksen ammattilainen Sampo Kaikkonen. Martti Lehtelän omia töitä on Pietari Brahen muotokuvan lisäksi myös maalaus, jossa on kuvattu miltä Raahe näytti 1600-luvulla mereltä päin katsottuna. Maalaus on luotu vanhojen Raahen karttojen perusteella. Hanna Nors-Kramsun valmistumisen jälkeisissä  suunnitelmissa on perustaa yritys, jossa hän myy omia taidetuotteitaan. Inspiraatiota taiteeseensa hän saa luonnosta ja elämän havainnoista.
Taideyhdistys järjestää vuosittain opintoretkiä ja leirejä. Ensi viikolla järjestetään maalausleiri, jossa opettajana on muotokuvamaalauksen ammattilainen Sampo Kaikkonen.
Taideyhdistys järjestää vuosittain opintoretkiä ja leirejä. Ensi viikolla järjestetään maalausleiri, jossa opettajana on muotokuvamaalauksen ammattilainen Sampo Kaikkonen.

Kirjaston galleriassa pääsee aistimaan Raahea sen tuttuine maisemineen ja rakennuksineen. Raahen taideyhdistys ry:n vuosinäyttely on pystytetty Raahen 370-juhlavuoden hengessä.

Muotokuva Pietari Brahesta Raahen perustamiskirja kädessään toivottaa kävijät tervetulleeksi näyttelyyn. Teoksen maalaajan, taideyhdistyksen puheenjohtajan Martti Lehtelän mukaan ajatuksena oli, että kävijä aloittaa Raahen historiaa humisevan näyttelyn ihan kaupungin alkumetreistä lähtien. Näyttely on avoinna Raahen pääkirjastossa 29. elokuuta saakka.

Taideyhdistyksessä on 72 jäsentä, joista noin parikymmentä on tuonut teoksensa näyttelyyn.

Taiteen eri lajit ovat edustettuina, sillä mukana on perinteisiä maalauksia, kuten myös valokuvia ja veistoksia. Osa tekijöistä on tehnyt taidetta koko ikänsä ja jotkut vasta muutamia vuosia. Mukana on siis monenkirjava joukko monenlaisine töineen.

Yhdistyksen työtilat sijaitsevat Patalassa, jonne jäsenet kokoontuvat maalaamaan aina sunnuntaisin. Martti Lehtelän mukaan yhdessä maalaaminen on antoisaa, sillä toisten työskentelyn seuraaminen opettaa paljon.

Näyttelyyn on myös tuotu kommenttiboksi, johon halukkaat voivat käydä jättämässä palautetta teoksista. Näyttelyä purkaessa palautteet jaetaan taiteilijalle itselleen.

– Se innostaa jatkamaan taiteilua. Parastahan on, jos taide herättää jotain tunteita, pohtii Lehtelä.

Teoksia mukana pystyttämässä on myös Hanna Nors-Kramsu. Hän on tuonut näyttelyyn metalliverkosta ja kankaasta tehdyn merihevos-veistoksen, joka on aikaansaannos opiskeluajoilta.

Lybeckerin opistosta tänä keväänä kuva-artesaaniksi valmistunut Nors-Kramsu liittyi taideyhdistykseen heti vuoden alussa pysyäkseen mukana taideyhteisössä koulusta valmistumisen jälkeenkin. Yhdistystoiminnan yhteisöllisyys ja siitä saatu vertaistuki onkin antanut Nors-Kramsulle paljon.

– Raahe on pieni paikka, joten on hyvä tuntea muita taiteilijoita.

Toinen Nors-Kramsun töistä esittää ulos ikkunasta tuijottavia Raahe-koiria. Turusta Raaheen muutettuaan Raahe-koirien mielenkiintoinen tarina oli yksi ensimmäisistä asioista, mitä hän kaupungista oppi. Siitä inspiroituneena syntyi taulu "Kun isäntä on poissa".

– Taulun voi myös tulkita niin, että ikkunan koirat ilmoittavat emännän olevan vapaalla jalalla, naurahtaa Nors-Kramsu.