Kolumni
Tilaajille

Jän­ni­tys­näy­tel­mä jatkuu – Bi­de­nil­la sekä mo­lem­mil­la puo­lueil­la on kova työ pa­laut­taa usko de­mo­kra­tiaan

Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa olivat jännitysnäytelmä, jonka vuoksi minäkin liimauduin tuijottamaan CBS-kanavaa iltamyöhään ja lukemaan uutisia vaalitulosten laskennasta monelta eri sivustolta. Koskaan aikaisemmin Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät ole kiinnostaneet niin kuin nyt. Ainoa syy oli se, joko istuvan presidentin valtakausi saadaan päätökseen. Koin myös jonkinlaista epämääräistä pelkoa ääntenlaskennan edetessä: mitä jos siellä syttyykin sisällissota. Väkivallan ja protestien uhka leijui yllä ja tavoitti minutkin.

Donald Trumpin valinta presidentiksi tuntui alun perinkin ihan kummalliselta. Mitä pidemmälle hänen ensimmäinen kautensa meni, sitä enemmän ihmettelin, miten kukaan saattaisi häntä äänestää. Vaalikampanjasta nyt puhumattakaan! Miten Trump, oranssi mies, joka on huutanut tv:ssä: you are fired, voidaan nähdä suurena pelastajana, joka vapauttaa kansan jonkun valtaeliitin pauloista ja palauttaa järjestyksen Yhdysvaltoihin?