Jatsit val­loit­ta­vat Raahen

Kaisa Mäensivu ja yhtye Kaisa's Machine esiintyy Rantajatsien perjantaina.
Kaisa Mäensivu ja yhtye Kaisa's Machine esiintyy Rantajatsien perjantaina.
Kuva: PIETARI PUROVAARA

Raahen Rantajatsit tarjoaa värikkään musiikkitapahtuman heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuma järjestetään viime vuosien tapaan pääosin Ruiskuhuoneella, jossa kuullaan jokaisena iltana montaa esiintyjää.

– Ideamme on aina ollut tuoda korkealaatuista musiikkia lähelle ihmisiä. Meidän puitteet ovat olleet siihen toimivat, joten suuria muutoksia ei olla lähdetty hakemaan, kertoo Rantajatsien festivaalijohtaja Charles Gil.

Torstaina alkavat festivaalit käynnistyvät Raahen kirjastolla, jossa järjestetään Sole Azul -yhtyeen ja Jaakko Laitisen taiteilijatapaaminen.

Charles Gil kutsuukin kaikki tapahtuman aikana järjestettäviin taiteilijatapaamisiin, joissa kuunnellaan artistien levyä ja keskustellaan heidän kanssaan.

Jazzmusiikin tyylikeinoin tangovaikutteista musiikkia soittavan Sole Azul -trion kuvaillaan olevan yksi tapahtuman punaisista langoista. Heidät voi nähdä Jaakko Laitisen kanssa jopa neljässä tapahtumassa viikonlopun aikana.

– Heillä on mahtava tapa soittaa nykyajan tangoa. Yhtyeessä on kolme vahvaa persoonaa, jotka kertovat omia tarinoitaan. Esitykset tulevat varmasti antamaan paljon kosketuspintaa kuulijoille, kuvailee Gil.

Tänä vuonna lavalla nähdään myös viime vuosia enemmän naistekijöitä ja naisia, jotka johtavat yhtyeitä.

– Se ei ole mikään valikoitu teema. Olemme vain huomioineet näiden artistien kiinnostavuuden. Monilla heistä on mielenkiintoisia ja omannäköisiä projekteja meneillään, kertoo Gil.

Yksi persoonallisista naistekijöistä on kontrabasisti Kaisa Mäensivu, joka tulee Jatseille kvartettinsa Kaisa’s Machinen kanssa. Mäensivu on asunut New Yorkissa muutaman viime vuoden ajan.

Omien sävellyksiensä myötä hän tuo tapahtumaan suurkaupungin energiaa ja pohjoista syvällisyyttä.

Rantajatsien lauantaina Ruiskuhuoneella kuullaan Naïssam Jalalin trion Quest of the Invisible Suomen ensiesitys.

Euroopassa ja Ranskassa pitkään kiertänyt yhtye soittaa lähes meditatiivista musiikkia. Jalal kuullaan myös duona Claude Tchamitchianin kanssa Iso-Kraaselin saarikonsertissa.

Kolmipäiväisen festivaalin ideana on tänäkin vuonna, että illan viimeiset artistit soittavat menevää musiikkia ja pistävät yleisön tanssijalan vipattamaan.

– Vaikka toki lavan eteen saa tulla aina tanssimaan. Meidän ei ole tarvinnut puuttua yleisön käyttäytymiseen, sillä jatseilla on ollut aina hyvä ilmapiiri.

Tapahtuman ohjelma on tänäkin vuonna ajassa kiinni ja painottuu jazzin kokeilevaan puoleen.

Tapahtumia on Ruiskuhuoneen lisäksi jälleen ympäri Raahea, kuten Teatterilla ja Langin Kauppahuoneella. Lisäksi Sole Azul -trioa on kuultavana myös Pyhäjoen kirjastolla.