Jorma Kää­riäi­nen luo kat­sauk­sen tä­hän­as­ti­seen uraansa

Jorma Kääriäinen aloitti mittavan syyskiertueensa lokakuussa. Nyt kiertue on loppusuoralla.
Jorma Kääriäinen aloitti mittavan syyskiertueensa lokakuussa. Nyt kiertue on loppusuoralla.
Kuva: FOTOM PHOTOGRAPHY

Veteraaniviihdyttäjä Jorma Kääriäisen mittava syyskiertue ”Nyt tai ei koskaan” starttasi loppuunmyydystä Hyvinkääsalista 25. päivä lokakuuta. Kääriäinen juhlii 23 konserttia käsittävän kiertueen merkeissä 40 vuotta kestänyttä uraansa.

Raaheen laulaja saapuu perjantaina 29. marraskuuta.

– No onhan se ihan mahtava tunne startata pitkälle kiertueelle, kun jo heti ensimmäinen konsertti oli loppuunmyyty! Toivottavasti sama tahti jatkuu koko syksyn, Jorma sanoo toiveikkaana.

Vuoden 2015 jälkeen Kääriäinen on keikkaillut  kovan luokan ammattimuusikoista koostuvan Yhden tähden orkesterin kanssa. Kääriäinen luottaa laadukkaasti esitetyn musiikin voimaan.

– Olen tottunut esiintymään sellaisten muusikoiden kanssa, joihin voin luottaa ja joiden ammattitaitoon voin tukeutua. Tällä kiertueella kitaraa soittavat Jari ”Heinä” Nieminen ja Juha Lanu, kosketinsoittimia Seppo Helin, bassoa Kari Vehkaluoto ja rumpuja Esa Parikka. Kokeneita ja ansioituneita muusikkoja koko joukko.

Syksyn konserteissa Jorma esittää tuttuja kappaleita niin soololevyiltään kuin Jorma Kääriäisen ja Agentsin yhteistuotannosta. Tuttuihin suomen- ja englanninkielisiin klassikkokappaleisiin perustuvaan ohjelmistoon sisältyy rutkasti muistoja ja tunteita. Konsertissa kuullaan muun muassa seuraavat laulut: ”Paratiisi”, ”Moskovan valot”, ”Blue Suede Shoes”, ”All Shook Up”, ”Tie jatkuu äärettömiin (-Wichita Lineman-), ”Vihreät niityt”, ”Päivänsäde ja menninkäinen”, ”Spanish Eyes”, ”Päivin öin”, ”Valot”, ”Antaudun”, ”Burning Love”, ”Illan varjoon himmeään” ja ”My Way”.

– Minulle on onneksi näiden uravuosien aikana kertynyt paljon materiaalia, mistä valita. Vanhempaa ja uudempaa tuotantoa, Agentsin aikaisia hittejä ja - tietysti ikisuosikki Elvistä. Se on selvä! On oikeastaan ihan sama, mitä musiikkia minä esitän, niin rokkarihan minä pohjimmiltani olen. Kyllähän se äänessä kuuluu ja tyylissä näkyy, Jorma toteaa.

Siviilin pääsyn jälkeen Jorma Kääriäinen keikkaili useissa eri kokoonpanoissa niin lavoilla, ravintoloissa kuin Ruotsin laivoillakin, kunnes kitaristi Esa Pulliainen elokuussa 1992 soitti tärkeän puhelun.

– Esa soitti, pyysi palaveriin ja tarjosi solistin paikkaa Topi Sorsakosken seuraajana Agents-yhtyeen riveissä. Olihan se kova juttu! Ei siinä paljon tarvinnut asiaa miettiä, Jorma muistelee.

Agents & Jorma Kääriäisen ensimmäinen yhteinen albumi oli vuonna 1995 julkaistu ”Agents forever”. Ensimmäinen kultalevy tuli albumilla ”Agents is more!” kolmisen vuotta myöhemmin. Yhteisistä hiteistä muistetaan muun muassa ”Antaudun”, ”Pikku Mona”, ”Moskovan valot”, ”Salainen rakkaus”, ”Päivin öin”, ”Sinä vain”, ”Valot”, ”Muistan kesän” ja ”Olen syytön”.

Lopullinen läpimurto koko kansan sydämiin tapahtui suositun ”Laulava sydän” -tv-musiikkiohjelman vauhdittamana, jota vuodesta 1998 vuoteen 2002 esitettiin TV2-kanavalla. Ohjelmassa nähtiin artistilegendoihin pohjautuvia musiikkiteemoja kuten The Beatles, Juice Leskinen ja Rauli Badding Somerjoki. Taustayhtyeenä oli Agents & Jorma Kääriäinen.

Vuonna 2006 Agentsin ja Jorman lähes 15 vuotta kestänyt yhteistyö kuitenkin päättyi, jonka jälkeen Kääriäinen lauloi arvostetun Riku Niemi Orchestra – RNO:n vakituisena solistina vuosina 2006–2013.

Vuoden 2015 jälkeen Kääriäinen on keikkaillut  kovan luokan ammattimuusikoista koostuvan Yhden tähden orkesterin kanssa.

Jorma Kääriäinen: ”nyt tai ei koskaan” – Suurimmat hitit Agentsista tähän päivään! Raahesali perjantaina 29. marraskuuta kello 19.00.