Alue­vaa­lien tu­los­pal­ve­lu – katso Poh­jois-Poh­jan­maan ja koko Suomen vaa­li­tu­los tästä

Mainos: Tilaa pai­kal­li­set pu­hee­nai­heet vuo­dek­si, saat kaksi kuu­kaut­ta kaupan päälle! Tee Raahen Seutu Digin tilaus tästä.

Kolumni
Tilaajille

Jos haluat kauas, kulje yhdessä

Kolumni

Jos haluat edetä nopeasti, kulje yksin. Jos haluat päästä kauas, kulje yhdessä. Tähän sananparteen olen törmännyt useasti Tansanian matkoillani. On helppoa keksiä lukuisia selityksiä sanonnan syntyhistoriasta. Yksi niistä liittyy ajatukseen savannilla selviämisestä. Yksin juoksen. minkä jaksan tai pysyn savannilla hereillä, kunnes nukahdan, mutta yhdessä on ihmisistä turvaa toisilleen. Yhdessä oleminen on ainoa selviämisen mahdollisuus. Toisaalta mieleen tulevat monet yhteiskunnan murrokset ja katastrofit. Eikö niidenkin jälkeen usein todeta, että tästä selvittiin yhdessä?

Sananparren vastakkainasettelu korostuu kunnallisessa ja miksei kaikessa päätöksenteossa. Yksinään en saa aikaa mitään, en voi edes kehua pääseväni nopeasti kulkemaan. Kaikki mitä kunnan päätöksenteossa tapahtuu, tapahtuu yhdessä. Jos jokaisella valtuutetulla on tavoitteena vain oma lyhyt pikamatka, eikä kukaan ole kiinnostunut yhteisestä päämäärästä, päätöksenteko pysähtyy. Ei ole sattumaa, että yritysmaailmassa hallitusten jäsenmääränä on usein pariton luku. Yritys, joka ei pysty päätöksentekoon, taantuu. Tällöin jopa huono päätös on parempi kuin ei päätöstä ollenkaan.