Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Jospa luo­vut­tai­siin­kin hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­ses­ta

Huhtikuun alussa hoitajamitoitus tulee täysimääräisesti voimaan. Tuoko se yhtään tekevää kättä lisää?

Syvenevä pula koulutetusta hoitohenkilökunnasta pahentaa tilannetta uusilla hyvinvointialueilla. Esimerkkiä ei tarvitse etsiä kaukaa. Raahen sairaalan vieressä sijaitsevassa uudessa Merilokissa on jouduttu jättämään asukaspaikkoja tyhjilleen, jotta hoitohenkilökunnan mitoitusvaatimus saadaan täytettyä. Yhtenä ratkaisuna palveluja pyörittävä Attendo on päättänyt siirtää Siikajoenkylällä sijaitsevan Siikapirtin henkilöstön ja asukkaat Raaheen. Ratkaisu ei ymmärrettävästi ole siikajokisille asukkaille ja heidän läheisilleen mieluinen.

Käyttöön otettu hoitoalan mitoitus ei ratkaise perusongelmaa, sillä hoitoalan työvoimapulaan ja alan vetovoimaan olisi pitänyt reagoida vuosia aiemmin. Kun työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole, mitoituksen täyttyminen yhtäällä vie työntekijät toisaalta. Samaan aikaan tyhjillään olevia hoivapaikkoja jonotetaan kotioloissa tai vuodeosastolla, vaikka ympärivuorokautisen hoivan ehdot täyttyisivät. Tilanteesta tulee mieleen tarina hölmöläisten peiton jatkamisesta.

Vakituinen työpaikkakaan ei ole enää vetovoimatekijä tilanteessa, jossa koulutetulle työntekijälle riittää ottajia. Tässä tilanteessa esimerkiksi johtamiskulttuurilla, työilmapiirillä, mahdollisuudella vaikuttaa oman työnsä sisältöön tai vaikka työvuoroihin on ihan uudenlainen painoarvo.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.