Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Jou­lu­kau­pal­le odo­te­taan vielä lop­pu­ki­riä – Raahen Suo­ma­lai­sen kir­ja­kau­pan tu­le­vai­suus on osit­tain kiinni jou­lu­se­son­gis­ta


Raahen Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Mikko Karjalainen toivoo, että kaupan joulumyynti sujuu odotusten mukaan.
Raahen Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Mikko Karjalainen toivoo, että kaupan joulumyynti sujuu odotusten mukaan.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Mikko Karjalainen sanoo, että joulu on iso sesonki kirjakaupassa. Jouluksi moni hakee pukin konttiin luettavaa tai pelejä.

– Aika monet tietävät, mitä ovat hakemassa. Lastenkirjojen suhteen kysytään usein neuvoa, hän sanoo.

Raahen kirjakaupassa joulukuu ei ole mennyt vielä ihan odotusten mukaan. Karjalainen sanoo odottavansa kiireisintä aikaa nyt viikonloppuna.

– Usein vilkkainta on juuri ennen joulua ja nyt, kun joulun alla on viikonloppu, niin tälle viikonlopulle on isot odotukset.

Karjalainen myöntää, että odotuksia viikonlopulle lisää se, että Raahen Suomalaisen kirjakaupan tulevaisuus on kiinni joulumyynnistä.

Kirjakaupan tilanne on Raahessa muuttunut viime vuosina haastavaksi ja huhuja lopettamisesta on liikkunut pitkin syksyä. Kun vuosi alkaa lähestyä loppuaan, punnitaan Raahen myymälän tulevaisuutta.

– Raahen myymälän suhteen olemme toiveikkaita.

Karjalainen ei osaa sanoa yhtä syytä, miksi kirjakaupan tilanne on Raahessa niin vaikea. Myynnin heikentyminen voi johtua verkkokaupoista, lukemisen vähenemisestä tai jostain ihan muusta. Tilanne ei ole yhtä kehno muualla. Karjalainen toimii myymäläpäällikkönä muun muassa Zeppelinin Suomalaisessa kirjakaupassa sekä Oulun Valkeassa sijaitsevassa kirjakaupassa. Niissä asiakkaita riittää.

– Väkeä on tietenkin esimerkiksi Oulussa paljon enemmän, mutta kyllä se sijainti kauppakeskuksessakin vaikuttaa.

Joulukauppaa tehdään vielä kovasti ennen joulua. Raahen Pentikissä asiakkaita on käynyt vilkkaasti koko joulukuun.
Joulukauppaa tehdään vielä kovasti ennen joulua. Raahen Pentikissä asiakkaita on käynyt vilkkaasti koko joulukuun.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen Pentikissä ensimmäistä joulukauppasesonkiaan yrittäjänä tekevä Kaisu Tervoja puolestaan kertoo, että ovi on käynyt myymälässä tiheään koko joulukuun. Erityisesti Tonttujen illan jälkeen asiakkaat ovat hakeneet tuotteita pukinkonttiin.

– Koska tämä on ensimmäinen jouluni yrittäjänä, niin minulla ei ole ollut erityisiä odotuksia joulun suhteen. Tämä joulu nyt vähän tunnustellaan, että miten tämä meneekään, mutta onhan tämä vuoden tärkein myyntisesonki, Tervoja sanoo.

Hän kertoo, että eniten asiakkaat ovat hakeneet lahjatavaroita. Lahjakorttien osuus on jäänyt vähemmälle. Yrittäjän omat jouluvalmistelut ovat kaupan kiireiden vuoksi jääneet puolison harteille.

– Olen ostanut lahjoja jo marraskuun puolella, mutta kyllä joulusta iso osa jää miehen huoleksi, hän naurahtaa.

Jouluostoksilla ollut vihantilainen Eleonoora Pelkonen kehuu ostavansa juuri viimeistä lahjaansa.

– Olen ostanut noin puolet lahjoista Raahesta. Täällä on ollut helppo käydä ostoksilla vaikka töiden jälkeen ja lounastauolla, hän kehuu.

Myös parhalahtinen Minna Silvola on tehnyt jouluostoksiaan Raahessa. Hän sanoo löytäneensä kaupungista kaikki lahjat.

– En ole lähtenyt Ouluun tai muuallekaan kauemmas ostoksille, sillä haluan, että palvelut pysyvät Raahessa. Verkosta en yleensäkään ostele mitään, sillä haluan nähdä tuotteen ja tunnustella sitä.

Sekä Pelkosella että Silvolalla jouluvalmistelut alkavat olla valmiina.

– Joulustressiä ei tule. Sitä oppii iän myötä, mikä on tärkeää, Silvola toteaa.