Juttua, jumppaa ja eväitä pussiin

Joka arkipäivä Kreivinajan salissa alkaa jumppatuokio, jossa pallot lentävät ja puhe pulppuaa. Päivätoiminnan jälkeen ikäihmiset saavat iltapäiväeväät ja hyvän mielen matkaansa.

Sirpa Kolehmainen näyttää mallia vieressään istuvalle Eero Jylkkäälle ja muille jumppaajille. Käsi nousee kerta kerran jälkeen sutjakammin, Oiva Kalliokulju tykkää käydä jumppaamassa. Pää, olkapää, polvet ja sitten niin alas kuin taipuu... Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Kreivinajan jumppa vanhuksille. Palveluesimies Helena Mattila.
Sirpa Kolehmainen näyttää mallia vieressään istuvalle Eero Jylkkäälle ja muille jumppaajille. Käsi nousee kerta kerran jälkeen sutjakammin,
Sirpa Kolehmainen näyttää mallia vieressään istuvalle Eero Jylkkäälle ja muille jumppaajille. Käsi nousee kerta kerran jälkeen sutjakammin,
Kuva: Vesa Joensuu

Kreivinajan päivätoimintakeskuksen aamu alkaa asiakkaiden vastaanottomaisella. Kyyti-Pekka on hakenut Raahen pitkämatkalaiset ja muut kyytiä tarvitsevat, osa tulee itse jalkaisin lähistöltä.

Jumppapiiri kokoontuu ja Ulla-Maija Määttä ja Sirpa Kolehmainen aloittavat vanhusten kanssa. Jalkoja ja käsiä nostellaan, palloja pyöritellään ja välillä jutellaan.

– Tämä on elintärkeää hommaa, tavattoman virkistävää, kehuu Oiva Kalliokulju, yksi innokkaimmista osallistujista.

96-vuotias Kalliokulju on kulkenut Kreivinajan päivätoiminnassa jo pitkään. Hän kertoo, että nykyisin hänet noudetaan autolla, koska talvella sattui ikävä kaatuminen.

– Kun tietäisin sen nuoren naisen nimen, joka soitti minulle ambulanssin, niin lähettäisin ruusukimpun. Sama nainen tarjosi kerran jälkeenkin päin kyytiä, mutta olin niin hämilläni, etten hoksannut edes nimeä kysyä, hän kertoo vieläkin liikuttuneena saamastaan avusta.

Se että myös kotona asuville vanhuksille järjestetään erilaista toimintaa, pitää virkeänä ja elämässä mukana. Vaikka Kalliokulju on varsin omatoiminen ikäisekseen, on ihmisten parissa oleminen leskimiehelle elinehto.

Palveluesimies Helena Mattila kertoo, että kaikki osallistuminen on vapaaehtoista. Ketään ei pakoteta mihinkään, vaan vanhukset saavat osallistua niihin toimintoihin, jotka heitä kiinnostavat. Työn painopiste on entisestään muuttumassa yksilöllisempään ja asiakkaita kuuntelevana suuntaan, kun uusi RAI-arviointi otetaan käyttöön. Hänen mukaansa RAI-arviointi on aiempaa RAVA-mittareita monipuolisempi. Hän uskookin, että systemaattinen, kaksi kertaa vuodessa tehtävä arviointi antaa paremmat eväät tavoitteelliselle ja suunnitelmalliselle kuntoutukselle ja hoidolle.

Vaikka päivätoiminta ei keskitykään hoitotoimenpiteisiin, myös niitä tehdään. Esimerkiksi verenpaineita ja verensokereita mitataan säännöllisesti ja autetaan esimerkiksi hoitolaastareiden vaihdossa.

Pääpaino on kuitenkin kuntouttavalla päivätoiminnalla, jota myös vanhukset arvostavat.

– Kun teimme asiakaskyselyn, selvisi, että asiakkaat haluavat kanssakäymistä, juttelua ja kuuntelevia korvia.

Päivätoimintamaksu, joka on 17 euroa, sisältää ohjelman, lounaan, päiväkahvin sekä henkilökohtaisen kuntouttavan toiminnan. Kyyditys maksaa 3.30 kerralta. Päivätoimintaan pääsee kotihoidon, osastojen ja palveluohjauksen kautta.

Mattila uskoo, että päivätoiminta auttaa monia ikäihmisiä selviytymään pitempään kotona ja kotipalveluiden piirissä. Kuntoutuksen lisäksi oleellista on muiden ihmisten tapaaminen.

– Naapurukset saavat käydä samana päivänä. Jos on tulossa mies, niin katsotaan, ettei häntä laiteta yksin naisryhmään, Mattila kertoo.

Teemat vaihtuvat viikoittain ja jumpan lisäksi pelataan, lauletaan, pidetään levyraatia, ratkotaan ristikoita, leivotaan ja askarrellaan. Kreivinajassa on säännöllisesti myös hartaushetkiä ja muuta hengellistä ohjelmaa. Kreivinajan yhdistystoimikunta vastaa monen tapahtuman, kuten juhannusjuhlien järjestämisestä. Myös koulut ja päiväkodit tekevät vierailuja. Henkilökunnan korvaamattomana apuna on kuntouttavan työtoiminnan ihmisiä.