Ka­la­kau­poil­le ehtii La­pa­luo­toon vielä ju­han­nus­aat­to­na

<p>Tämä on Hilkka Rahtulan viimeinen juhannus Lapaluodon kalahallilla, sillä ensi vuonna on jonkun muun vuoro palvella asiakkaita.</p> Lapaluodon kalahalli
Tämä on Hilkka Rahtulan viimeinen juhannus Lapaluodon kalahallilla, sillä ensi vuonna on jonkun muun vuoro palvella asiakkaita.
Tämä on Hilkka Rahtulan viimeinen juhannus Lapaluodon kalahallilla, sillä ensi vuonna on jonkun muun vuoro palvella asiakkaita.
Kuva: Vesa Joensuu

Tämä kevät ja alkukesä on ollut paikallisille kalastajille haastava, kun raahelainen tuuli on tuiverrellut liiankin kanssa. Lapaluodon kalahallilla tuuliset päivät ovat näkyneet saaliin vähyytenä.

– Kelit eivät ole nyt suosineet varsinkaan verkkopyyntiä, joten kalastus on ollut paljon rysäpyynnin varassa, Lapaluodon kalamyymälän yrittäjä Hilkka Rahtula kertoo.

Juhannukseksi kalahallille pyritään saamaan kuitenkin siikaa, ahventa ja merilohta. Rahtula kertoo, että paikallisen lohen lisäksi hallille otetaan myyntiin muualtakin tullutta lohta, sillä paikallisen merilohen riittävyyteen ei ole luottamista. Eniten menee kuitenkin siikaa. Erityisesti keskikokoinen siika on juhannusjuhlijoiden mieleen.

– Säästä riippuu, hakevatko ihmiset valmiiksi savustettua siikaa vai tuoresiikaa. Jos juhannuksena on hyvä keli, menee tuoresiikaa enemmän, kun ihmiset kaivavat esiin omia savustuspönttöjään.

Juhannustarpeisiin pyrkii vastaamaan kymmenkunta kalastajaseuran jäsentä.

– Isompaakin ahventa on tilauksessa ja ainakin yksi pyytäjä yrittää sitä, Rahtula kertoo.

Hilkka Rahtula on pyörittänyt Lapaluodon kalamyymälää lähes 17 vuotta. Tämä juhannus on hänen viimeisensä, sillä Rahtula jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

– Eläkeikä tulee vastaan. Olen tykännyt hommasta paljon, mutta odotan jo sitä, että voin tehdä päivittäin ihan mitä haluan.

Vaikka Rahtula onkin nauttinut vuosistaan kalamyymälässä, harmittelee hän kalastukseen liittyvää lainsäädäntöä, joka kiristyy vuosi vuodelta. Sitä hänellä ei tule ikävä.

– Viimeisimmäksi tuli meritaimenen totaalinen pyyntikielto. Meritaimen on ollut meilläkin kesäisin ihan huomioon otettava kala, kun sitä on rysistä saanut.

Myös merilohen kalastus muuttuu hänen mukaansa koko ajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi.

– Koen kiristyvät lait haastavaksi, sillä nämä päätökset vaikuttavat meidänkin kalavalikoimaan, hän harmittelee.

Kun Rahtula jää eläkkeelle, on kalamyymälä jatkajaa vailla. Rahtulan mukaan halukkaita ei ole jonoksi asti. Hän myöntää, että aina on riski, ettei jatkajaa löydy.

– Hakuaika on nyt heinäkuun puoliväliin saakka. Minuun kannattaa olla yhteydessä, jos tehtävä kiinnostaa.Rahtulan mukaan paikassa pärjää yrittäjähenkien, positiivinen ja ulospäin suuntautunut henkilö.

– Kalan käsittelytaito on hyväksi, mutta senkin oppii tekemällä.

Lapaluodon kalahallilla pidetään ovet auki tänään juhannusaattona yhteen saakka.