Mainos

Kan­nat­taa­ko yri­tyk­sen hakea luottoa ta­lous­la­mas­sa?

Korona-aika koettelee sekä yhteiskunnan, yritysten että kotitalouksien kestävyyttä. Kaikista eniten korona koettelee kuitenkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joista etenkin ravintola- ja palvelualat ovat kovilla. Kannattaako yrityksen toimintaa rahoittaa ulkoisella rahoituksella kriisiaikana? Mitä hyötyjä ja haittoja ulkopuolisesta rahoituksesta voi olla?

-

Yrityslainan hakeminen voi olla hyvä vaihtoehto tietyissä tilanteissa. Toisinaan lainalla voidaan rahoittaa esimerkiksi yrityksen kasvu, uudet innovaatiot ja investoinnit tai vaikka uusien yritystilojen hankinta. Yrityslainaa on mahdollista hakea myös silloin, jos kassavirta on hidastunut ja yrityksen pitäisi päästä pienen kuopan yli.

Kuinka ulkopuolinen rahoitus voi auttaa yritystä?

Kun yrityksellä on positiivinen kassavirta ja tulot ovat suuremmat kuin menot, yrityksellä on etulyöntiasema pankissa. Pankit tarjoavat mielellään lainaa sellaisille yrityksille, joilla on hyvät tulot ja vakaa liiketoiminta. Ulkopuolinen rahoitus voi tietyissä tilanteissa auttaa yritystä kasvamaan tai parantamaan toimintaa.

Lainaa tai muuta ulkopuolista rahoitusta ei tietenkään ole järkevää ottaa syyttä suotta. Loppujen lopuksi lainasta pitää aina maksaa korot ja kulut ja takaisinmaksu pitää hoitaa joka kuukausi. Lainasta voi helposti tulla taakka, jos sitä ei ole otettu oikeaan aikaan tai oikeaan tarpeeseen.

Yrityksen kasvun voi rahoittaa ulkopuolisella rahoituksella

Joskus yrityksen kasvua varten yrittäjän on tehtävä investointeja. Niitä voivat olla esimerkiksi koneistojen ostaminen, henkilökunnan palkkaaminen tai uusien yritystilojen hankita. Vaikka yrityksen kassavirta olisi plussalla, aina suureen investointiin ei ole varaa. Pankista haettu laina voi auttaa yritystä kasvamaan ja nostamaan kassavirtaa entisestään.

Kun lainan tarkoituksena on parantaa liiketoimintaa, pankki näkee sen hyvänä sijoituksena. Lainan ottaminen on tällöin kannattavaa ja se on helppo maksaa takaisin.

Laina voi kantaa yrityksen talouskriisin aikana pahimman kuopan yli

Kun talouskriisi koettelee yritystä joko yrityksestä tai siitä johtumattomista syistä, lainan avulla pahimmasta kuopasta voi päästä helposti yli. Tilapäisessä kassavajeessa jopa edullinen yrityslaina saattaa olla parempi vaihtoehto, kuin yrityksen toiminnan pysäyttäminen.

Yrityslaina voi kattaa esimerkiksi yrityksen akuutit, juoksevat kulut muutaman kuukauden ajan siihen saakka, kunnes myynti paranee ja kassavirta palautuu normaaliksi. Toisinaan talouskriisi voi koetella koko markkina-alaa tai pahimmassa tapauksessa koko maailmaa, kuten COVID-19 vuoden 2020 keväällä. Ulkopuolisen rahoituksen tarve voi siis tulla äkkiseltään eikä siihen välttämättä osaa edes varautua etukäteen. Akuutti rahantarve voi siis olla mahdollista paikata edullisella ja omaan tilanteeseen sopivalla yrityslainalla.

Sijoittajat voivat tulla apuun

Ulkopuolisena rahoittajana voi toimia myös sijoittaja. Vaikka yritystoiminnan perustamisen aikana sijoittajan apua ei olisikaan tarvittu, talouskriisin aikana sijoittaja voi tulla apuun. Kun yritystoiminta on ollut vauhdissa jo jonkin aikaa, sijoittajat sijoittavat rahaa helpommin kuin silloin, kun yrityksellä ei ole vielä näyttää todisteita kassavirrasta.

Sijoittajien kanssa verkostointi on aina kannattavaa ja on hyvä jutella potentiaalisille sijoittajille jo etukäteen. Vahva verkosto ja tukiryhmä yrityksen takana voi auttaa kriisitilanteessa ja olla avainasemassa silloin, kun myynti putoaa yrityksestä johtumattomista syistä.

Laina on aina vastuu

Oli laina tarkoitettu sitten mitä tahansa kohdetta varten, on aina hyvä pitää mielessä, että laina on loppujen lopuksi vastuu. Sitä ei siis koskaan kannata ottaa kevyin mielin. Laina pitää maksaa takaisin kuukausittain ja lainaan liittyy aina korkoja ja kuluja.

Jos yrityksen kassavirrassa ei ole varaa lainan kuukausittaiseen takaisinmaksuun tai jos lainan lyhennys veisi budjetin liian tiukalle, on syytä harkita muita tapoja rahoittaa tarvittava kohde.

Tällaisessa tilanteessa yrittäjien kannattaa miettiä esimerkiksi joukkorahoitusta tai apurahoja tavallisen pankkilainan sijasta. Joskus yritys voi jopa järjestää laskut uudelleen tai likvidoida koneistoja tai inventaariota tilapäisessä kassavirran tarpeessa.

Lainojen ja muiden ulkopuolisten rahoitusvaihtoehtojen vertailu on tärkeää muistaa

Nykyään lainan hakeminen netistä on niin helppoa, että siihen ei mene kuin pari minuuttia. Yleensä lainoihin ei tarvita edes vakuuksia tai takaajia. Koska yksityisiä lainapalveluita on olemassa monia, niiden välinen kilpailu on kovaa. Vetääkseen asiakkaita puoleensa, lainantarjoajien pitää tarjota mahdollisimman edullisia korkoja ja kuluja.

Ennen kuin otat yrityslainaa tai hankit ulkopuolisen rahoituksen, on hyvä vertailla huolellisesti saatavilla olevia vaihtoehtoja. Mitä edullisemmaksi ja helpommaksi lainan takaisinmaksu tulee, sen parempi se on yrittäjän kannalta.

Lue myös: Riittääkö yrityksesi käyttöpääoma?