Ka­rin­kan­nan pik­ku­jou­lu­se­son­ki lä­hel­lä: Odo­te­taan toista tuhatta kat­so­jaa

Isännät on köytetty ja kuulustelu meneillään. Tilannetta tulee hämmentämään myös Hilijanen-Vilijanen (Martti Eskola). Sisko-Inarilla (Maria Kamula) ja Veijo-Pekalla (Mari Penttilä) soidinmenot parhaimmillaan.
Isännät on köytetty ja kuulustelu meneillään. Tilannetta tulee hämmentämään myös Hilijanen-Vilijanen (Martti Eskola).
Isännät on köytetty ja kuulustelu meneillään. Tilannetta tulee hämmentämään myös Hilijanen-Vilijanen (Martti Eskola).
Kuva: Sari Jaatinen

Viime pikkujoulukaudella Karinkannan Nuorisoseuran Kahen akan loukussa -näytelmää kävi katsomassa 1001 katsojaa.

– Tavoitehan on sitten tälle vuodelle 1002 katsojaa, nauraa ohjaaja Eija Paakkari.

Aineksia yleisöryntäykseen on kokoiltu pitkin syksyä ja nyt alkaa tuttu ja turvallinen, mutta aina vähän uudistuvakin teatterijoukkue, lähestyä loppusuoraa. Heikki Luoman käsikirjoittaman Tuplavahinko-näytelmän ensi-ilta koittaa parin viikon kuluttua perjantaina.

Jos näytelmän nimestä voi jotakin päätellä, on luvassa taas nauruhermojen verryttelyä. Pekka Tervakangas löysi tekstin, joka on jatkoa viime vuonna nähdylle näytelmälle.

Tuplavahinko-näytelmässä seurataan kahden maatilan elämää. Lapsettomat pariskunnat Tuulia ja Veijo Hurmalainen ja Ulpu ja Pekka Lakkealampi joutuvat hämmennyksiin, kun kylään tupsahtaa Ulpun sisko Lapista ja Pekan äiti tuo postinhakureissullaan kummallekin isännälle salaperäiset kirjeet.

Vaaleanpunaisten, hajuvedelle tuoksahtavien kirjekuorien takana on Inkeri Pulkkinen, jonka miehet ovat tavanneet joskus 70-luvulla Tervahovissa Oulussa. Soppa on valmis.

Paakkari kokee ohjauspestinsä Karinkannassa kerrassaan huimana. Hän on mukana seuran toiminnassa viidettä vuotta.

– Minut otettiin niin hyvin vastaan tähän kyläyhteisöön. Vaikka olen ikäni asunut Oulussa, olen kotiutunut tänne tosi hyvin, Paakkari sanoo.

Nuorisoseuran teatteriharrastajat alkavat olla Paakkarin mielestä kuin samaa perhettä.

– Välillä toki väsyttää, mutta tämä tauti ei parane koskaan, kun se kerran on tarttunut.

Taudilla Paakkari tarkoittaa teatteriharrastusta, mutta itse nuorisoseuran talossakin on sitä jotakin, jota ei kaupunkien hienoista taidelaitoksista löydy.

Pimeimpään vuodenaikaan sadat ihmiset ajelevat pitkienkin matkojen päästä syrjäiselle keitaalle.

– Nuorisoseura on täällä keskellä-ei-mitään, mutta niin vain autoja tulee yhtenä köytenä. Se on tämä juttu, maalaismaiseman henki ja iltamatunnelma.

Yleisöä palvellaan vuosi vuodelta paremmin. Nyt salissa on ilmastointi, joten pakkaseen ei tarvitse avata enää ikkunoita. Ruuhkaa tasoittamaan on lisätty yksi näytös eli tänä vuonna näytelmä nähdään seitsemän kertaa.

Karinkannan Nuorisoseuran maine on jo sitä luokkaa, että sinne lähdetään, oli ohjelmistossa mitä tahansa.

– Yleisömäärä luo tiettyä painetta. Jännittää valtavasti, mutta niin se pitää ollakin.

Ohjaajan saappaita Paakkari pitää isoina, mutta se vetää enemmän ja enemmän. Ohjaamisessa häntä kiinnostaa roolien rakentaminen ja siinä kekseliäät näyttelijät ovat hyvänä apuna.

– He tarjoilevat minulle vaikka mitä tuolta lavalta ja minä sitten ostan mitä ostan.

Hän toteaa monien ihmettelevän mitä se ohjaajan työ oikein on – että eikö se vain istu siellä ja katsele päältä kun näytelmä valmistuu? Paakkari nauraa elävänsä täysillä näytelmän tapahtumia, myös silloin kun tekee töitä Tervakankaan Perunan kuorimossa.

Faktaa:

Tuplavahinko

Käsikirjoitus: Heikki Luoma, ohjaus: Eija Paakkari.

Lavalla: Heikki Tervakangas, Liisa Aura, Pekka Tervakangas, Marika Juopperi, Päivi Loukusa, Maria Kamula, Jenny Sartorisio, Mari Penttilä ja Martti Eskola.

Näytökset: pe 22.11. klo 19, su 24.11. klo 15, pe 29.11. klo 19, su 1.12. klo 14 ja klo 18, pe 6.12. klo 15 ja la 7.12. klo 19 + tanssit.

Lippuvaraukset puh. 044 977 4900 klo 16–19.