Ka­rin­kan­nan Woods­tock

Liiterirockissa soitetaan maatilalla halkopinon päältä ja syödään paikallista ruokaa.

Liiterirockissa jammailtiin ensimmäistä kertaa viime kesänä. Kävijöitä oli noin 400. Kuva: Jouni Mertanen. Pekka Törmälän idea testataan uudelleen näissä Karinkannan maalaismaisemissa.
Liiterirockissa jammailtiin ensimmäistä kertaa viime kesänä. Kävijöitä oli noin 400. Kuva: Jouni Mertanen.
Liiterirockissa jammailtiin ensimmäistä kertaa viime kesänä. Kävijöitä oli noin 400. Kuva: Jouni Mertanen.

Vuosia Porijatseja ja Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleja kiertänyt Pekka Törmälä tunsi takaraivossaan takovan jonkin ajatuksen, mutta kesti vuosia ennen kuin hän tajusi: minähän voi järjestää tällaisen itsekin.

Kun miehellä on Siikajoen Karinkannassa 8 hehtaaria peltoja ja suojaisa puuhalli, mitä muuta festivaalin järjestämiseen tarvitaan?

Samaa ajattelivat ne 400 henkilöä, jotka kansoittivat Törmälän tilan pellot autoillaan viime kesänä. Eteenpäin kannustivat ne, jotka sanoivat, etteivät ole koskaan ollut näin hyvillä festivaaleilla. Eikä tilaisuutta edes mainostettu.

– Pakkohan tätä on kokeilla vielä kerran. En halua mitään isoa tapahtumaa. Tuhat ihmistä riittää.

Elokuussa järjestettävä Liiterirock soitetaan siis nyt toista kertaa.

"Naapuritilan lehmät saapuivat pellon reunaan kuuntelemaan musiikkia koko lauman voimin."
Pekka Törmälä
Liiterirockin järjestäjä

Törmälän menestysresepti on tämä: otetaan Hailuodosta Kujalan tilan huippuhampurilaisia, Hailuodon panimon luomuolutta, Tyrnävän viinatehtaan snapsia, Tervakankaan perunatilan uunipottuja ja lisätään seokseen kunnon annos juurevaa rytmimusiikkia. Törmälä on itse yksi pitseria Alto Maren perustajaosakkaista ja aikoo valmistaa tapahtumassa ulkona kiviuunissa kypsennettyä pitsaa.

– Pitsaan laitetaan luonnonsuoleen tehtyä mausteista lampaanmakkaraa, hän kuvailee.

Liiterirockin esiintyjät soittavat luonnollisesti lavalla, jonka alusta koostuu halkojen pinomoteista. Ja jos sade yllättää, on ulkona kolme tarjoilutelttaa. Liiterihallista löytyy myös baaritiski sekä istumapaikkoja.

– Tapahtuman tarkoituksena on yhdistää kyläläisiä, kaupunkilaisia, ja kotiseutumatkailijoita. Liiterirock on myös todellinen piristys Karinkannan kylälle. Se on otettu täällä todella hyvin vastaan. Jopa naapuritilan lehmät saapuivat pellon reunaan kuuntelemaan musiikkia koko lauman voimin, nauraa Törmälä.

Vaikka Liiterirock ponkaisee lähinnä yhden miehen yksityisajattelusta, on se saanut matkallaan monia tukijoita. Tapahtuma on saanut muun muassa Euroopan Unionin Leader-rahaa. Rokaten kohti elävämpää maaseutua -hanke on Karinkankaan nuorisoseuran hallinnoima ja yhdistys tarjoaa tapahtumalle myös muuta tukea, kuten ulkotelttoja. Ja koska takana on Leader-rahaa, Liiterirockiin on täysin ilmainen sisäänpääsy.

Viime vuonna Liiterirock taottiin kahvin ja pullan voimalla, mutta nyt tarjolla on lähituottajien parhaimmistoa alkoholimyynnillä.

– Sen takia meillä käy kortti. Mutta esimerkiksi pitsan myynti tapahtuu ainoastaan käteisellä, joten sitäkin kannattaa varata mukaan.

Liiterirock on kuin tehty uudelle EU-ohjelmakaudelle: on maaseutua, on yhteistyötä, on kehittämistä. Ja paljon kulttuuria.

– Ei tämä ole pelkkää rock´n rollia. Haluamme osoittaa, että maalla on vielä elämää ja että maaseudun täytyy pysyä elävänä. Landella tuotetaan ruokaa ja täällä tehdään töitä eikä istuteta pirtissä tukiaisia nostamassa.

FAKTA

Liiterirock 2019

Liiterirock järjestetään 3 .elokuuta 2019 klo 17.00 alkaen.

Esiintyjinä on viisi bändiä, jotka soittavat nykypäivän ja entisajan rockia. Mukana Roster Trio, Liiteri Rockers, Gampler, Blaster Master ja Blues Bastrads featuring Henry Ojutkangas.

Edestakainen linja-autokuljetus Oulusta kahdella bussilla Karinkantaan.

Tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

Lisätietoja: liiterirock.fi.