Katsaus ener­gian­tuo­tan­non tu­le­vai­suu­teen: Ydin­voi­mas­ta ja ydin­polt­to­ai­nees­ta kai­va­taan entistä avoi­mem­paa kes­kus­te­lua

Avner Peled ja Tiina Prittinen valmistelivat perjantain ja lauantain kestävää tilaisuutta Raahen kirjastossa.
Avner Peled ja Tiina Prittinen valmistelivat perjantain ja lauantain kestävää tilaisuutta Raahen kirjastossa.
Kuva: Mikko Määttä

Raahen kirjastossa alkoi perjantaina kaksipäiväinen Energinen rannikkoseutu 2050 -tapahtuma. Tapahtuman aikana etsitään vaihtoehtoja ydinvoimalle, energiantuotantoon liittyvälle päätöksenteolle ja teollisuuskohteiden ennallistamiselle.

Perjantaina tapahtuman alussa tarkasteltiin, minkälaisia ongelmia osallistujat näkevät energiantuotannossa. Samalla tehdään katsaus historiaan.

Iltapäivällä oli tulevaisuustyöpajoja, joissa pohdittiin, millaisia unelmia osallistujilla on ja millä tavalla ne voisivat toimia tulevaisuudessa.

– Tulevaisuudesta, kun puhumme, emme puhu pelkästään ydinvoimasta, sanoo Oulun yliopiston ympäristöhallinnan antropologian dosentti Simo Sarkki.

Tapahtuman ovat järjestäneet yhteistyössä Oulun yliopisto ja Osuuskunta Noidanlukko. Tapahtumassa on mukana myös Tiedotuskeskus Hanhikivi.

– Haemme sitä, että asioista pitää voida keskustella ajoissa, Tiina Prittinen Tiedotuskeskus Hanhikivestä sanoo.

– Tiettyjä tietoja ja vaihtoehtoja ei tuoda esille, vaikka ne ovat ihan realistisia, Prittinen sanoo.

Hänestä on tärkeää, että tieto on avointa ja sitä pitäisi myös voida viestiä avoimesti. Tällä hetkellä ydinvoimalan puolesta puhutaan hänen mielestään tavoilla, jotka eivät pohjaudu faktoihin ja tutkimukseen.

– Ilmastonmuutosta ei ratkaista ydinvoimalla, hän sanoo.

Lauantaina puoli yhdeltä vieraana on videon välityksellä fyysikko ja ekologi Oleg Bodrov. Hänen aiheenaan on ydinpolttoaine, päätöksenteko ja ympäristö. Hän haluaa kiinnittää huomiota siihen, että Hanhikivi 1 -laitos aikoo käyttää ydinpolttoainetta, joka on jälleenkäsitelty vanhasta venäläisestä esimerkiksi ydinsukellusveneissä käytetystä polttoaineesta.

– Ydinpolttoainekysymyksestä pitäisi voida keskustella, Prittinen sanoo.

Hän kertoo, että aihetta on pidetty sen verran kuumana perunana, että siitä ei ole haluttu mielellään keskustella.

– Energiantuotannosta kun puhutaan, panokset ja epävarmuudet ovat isoja, Sarkki sanoo ja huomauttaa, että monesti suuret epävarmuudet jäävät huomioimatta.

– Esimerkiksi tulevaisuuden ympäristövaikutukset, poliittiset vaikutukset sekä sosiaaliset vaikutukset ovat hämärän peitossa ydinvoimaprojekteissa. Korkeiden panosten ja suurten epävarmuuksien takia kansalaisyhteiskunnalla tulisi olla mahdollisuus osallistua tulevaisuutta koskevaan päätöksentekoon.

Tapahtuma on osa EU:n horisontti 2020 SIMRA -hankkeen tutkimusta.