Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Katso no­peu­tet­tu video nos­to­töis­tä: Nos­to­hom­mis­sa ei höt­kyil­ty kun val­ta­vat te­räs­säi­liöt saa­pui­vat teh­taal­le

Drone surisi ilmassa ja videoinnit kävivät, kun Helaakosken nosturit siirsivät jättimäisiä LNG-säiliöitä rekasta Raahen terästehtaalle keskiviikkona. Mutta niin kiirettä ei pidetty, etteikö ennen operaation H-hetkeä olisi voitu käydä porukalla syömässä riistakäristystä entiseen Naton tukikohta-autoon tehdyssä Vuorsalon liikkuvassa työpaikkaruokalassa.

Tässä se on, ainakin miljoonan euron arvoinen Teuvalla valmistettu 35-metrinen säiliö, olennainen osa SSAB:n Raahen terästehtaalla valmistumassa olevaa nesteytetyn maakaasun varastoa. Säiliön tarkkaa hintaa ei kerrottu. Koko varasto maksaa SSAB:lle 5 miljoonaa euroa. Säiliöiden nostaminen rekasta maahan ei ole nopeuslaji, sanoi logistiikkapalveluihin erikoistuneen DSV:n liiketoiminnan kehittämisjohtaja Sauli Lomakka, joka oli suunnitellut nosto-operaation. Hänestä nosturinkuljettajien paras hyve on kärsivällisyys. Yhden kalliin säiliön nostoon kului noin 3 tuntia. Väillä käytiin syömässä. Wärtsilän työmaapäällikkö Raimo Lillvik arvioi, että tämän suurempia kuljetuksia maanteillä ei juuri enää voi tehdä.
Tässä se on, ainakin miljoonan euron arvoinen Teuvalla valmistettu 35-metrinen säiliö, olennainen osa SSAB:n Raahen terästehtaalla valmistumassa olevaa nesteytetyn maakaasun varastoa. Säiliön tarkkaa hintaa ei kerrottu. Koko varasto maksaa SSAB:lle 5 miljoonaa euroa.
Tässä se on, ainakin miljoonan euron arvoinen Teuvalla valmistettu 35-metrinen säiliö, olennainen osa SSAB:n Raahen terästehtaalla valmistumassa olevaa nesteytetyn maakaasun varastoa. Säiliön tarkkaa hintaa ei kerrottu. Koko varasto maksaa SSAB:lle 5 miljoonaa euroa.

Kahden valtavan nesteytetyn maakaasun varastointiin tarkoitetun terässäiliön siirto Teuvalta Raahen terästehtaalle ei ollut mikään läpihuutojuttu. Operaatiota oli suunniteltu LNG-varaston SSAB:lle avaimet käteen -periaatteella toimittaneessa Wärtsilässä yli vuoden päivät.

Porilaisen erikoiskuljetuksia tekevän Vuorsolan kaksi rekkaa käyttivät kaksi yötä 321 kilometrin matkaan, jonka ajaa normaalisti 4 tunnissa.

Wärtsilän kuljetuspäällikön Petra Alangon mukaan Ely antoi selkeät nuotit, miten reitti ajetaan.

Logistiikkayritys DSV:n liiketoiminnan kehittämisjohtaja Sauli Lomakka arvioi kuljetuksen huippunopeudeksi 50 kilometriä tunnissa. Keskimääräinen matkavauhti oli 30 kilometriä tunnissa.

–Kasitie on tosi hyvä reitti, koska haittatekijöitä on vähän, mainitsi Lomakka.

6 metriä halkaisijaltaan olevia 35 metriä pitkiä ja noin 165 tonnia painavia tankkeja piti kuljettaa käytännöllisesti katsoen keskellä tietä. Matkaa varmisti 3 saattoautoa, jotka putsasivat rekkojen edellä olevaa tietä. Vastaantulijat odottelivat kuljetuksen ohimarssia bussipysäkeillä ja risteyksissä.

Lomakan mukaan matka meni olosuhteisiin nähden hyvin.

–Haasteita riitti. Oli pimeää ja märkää. Autoilijat suhtautuivat hyvin ymmärtäväisesti, ja sitä ymmärtäväisemmin mitä pohjoisempaan tultiin, Lomakka kertoi.

Lomakan mukaan Wärtsilä tutki myös mahdollisuutta kuljettaa säiliöt meriteitse Raaheen. Tuulisten merisäiden pelättiin kuitenkin vaarantavan kuljetusaikataulun.

Säiliöt on valmistettu Viafinin tehtaalla Teuvalla. Viafin valmistaa säiliöitä ja putkistoja ympäri Suomea.

Viafin Process Pipingin myyntijohtaja Janne Jauholan mukaan Viafinin tehtävä on tehdä varasto putkistoineen valmiiksi tammikuun loppuun mennessä. Rakennusprojektin päällikkönä on toiminut Kimmo Ylipeltola ja työmaapäällikkönä Reijo Kitkala.

Janne Jauholan mukaan säiliöissä on kaksi vaippaa. Sisäsäiliö on valmistettu ruostumattomasta ja ulkosäiliö kylmänkestävästä teräksestä. Säiliöiden välissä on perliittieristys ja tyhjiö.

LNG-varaston käyttöönotto Raahen terästehtaalla tietää säännöllisten LNG-kuljetusten käynnistymistä Torniosta, jonne vastarakennetusta jättimäisestä LNG-terminaalista SSAB omistaa neljännesosan.

SSAB:n viestintäpäällikön Karoliina Krookin mukaan 3 rekka-autoa alkaa kuljettaa LNG:tä Torniosta Raaheen joka vuorokausi.

Raahen varasto maksaa SSAB:lle 5 miljoonaa euroa. Tornion terminaalista SSAB:n osuus on 7 miljoonaa euroa.

LNG-varasto

rakennuttaja Raahen Voima

maksaa Raahen terästehtaalle 5 miljoonaa euroa

tilattu Wärtsilältä avaimet käteen -periaatteella

sisältää 2 jättisäiliön lisäksi useita rakennuksia ja putkistoja

säiliöt ja putkistot on rakentanut teuvalainen säilönvalmistaja Viafin

säiliöt ovat kooltaan 35 metriä pitkiä ja halkaisijaltaan 6 metriä ja painavat 165 tonnia