Katso vi­deol­ta miten Ruot­ta­lon­lah­ti muut­tui: Pian alkaa pauke, mutta Ruot­ta­lon­lah­del­le mahtuu vielä

Ruottalonlahden uusi omakotialue Ruottalonlahden pohjukassa näyttää nyt linnun silmin tältä. Puusto on raivattu koko alueelta. Alueen pääväylän, Ruottalonlahdenkadun meren puolelle tehdään kevyenliikenteenväylä.
Ruottalonlahden uusi omakotialue Ruottalonlahden pohjukassa näyttää nyt linnun silmin tältä. Puusto on raivattu koko alueelta. Alueen pääväylän, Ruottalonlahdenkadun meren puolelle tehdään kevyenliikenteenväylä.
Kuva: Vesa Joensuu

Ruottalonlahdelle valmistuneista uusista omakotitonteista vajaat puolet on varattu.

Raahen vanhan merellisen huvila-alueen Ruottalon lähellä olevat Ruottalonlahden omakotitontit tulivat myyntiin viime kesänä.

Raahen kaupungin tontti-insinöörin Juhani Leinosen mukaan niistä on varattu tähän mennessä 18. Vapaana on vielä 23 tonttia. Niistä voi jättää hakemusvarauksen Raahen kaupungin tonttipörssisivustolta Internetissä.

Pelkästään myytäväksi tarjotuista 15 arvokkaimmasta tontista 5 on varattu. Varatuista tonteista loput 13 ovat sekä ostettavissa että vuokrattavissa.

Video: Vappu Kallio

Raahen kaupungin vt. teknisen johtajan Paula Pihkasen mukaan omakotirakentajat voivat tuoda ykkösvaiheen tonteille kaivinkoneen jo ensi viikolla tiistaina, jolloin alueen kuntatekniikka valmistuu ja tontit luovutetaan uusille omistajilleen.

Kakkosvaihe, Ruottalonlahden kadun itäinen osa, luovutettaneen omakotirakentajille viimeistään joulukuussa.

Pihkasen mukaan alueella päätellään vielä keskeneräisiä kaukolämpötöitä. Niiden jälkeen maaluiskat tasoitetaan. Teiden päällystäminen jää tulevaisuuteen.

– Päällysteitä ei kannata tehdä, ennen kuin on tarpeeksi taloja teiden varressa. Ainakin pääväylä ja kevyen liikenteen väylä olisi tietysti kiva päällystää, etteivät ne pölisisi, sanoo Pihkanen.

Uusien asuinalueiden kadut saavat päällysteet hiukan jälkijunassa, sitten kun asutus on jo tullut alueelle. Esimerkiksi Pyhtilänkankaan alueella oleva Pyhtilänkaari, jonka varteen on rakennettu runsaasti tämän vuoden aikana, on mukana Raahen kaupungin budjettiesitykseen sisältyvässä päällystysohjelmassa. Katu päällystettäneen näillä näkymin mukaan ensi kesänä.

Tonttipörssiä hoitava Juhani Leinonen pitää Ruottalonlahden tonttien menekkiä hyvänä. Hän uskoo, että tonttien kysyntä aktivoituu keväällä. Yleensä rakentaminen hiljenee talvea vasten.

Ruottalonlahti sijoittuu maantieteellisesti erittäin suosituksi osoittautuneen ja jo täyteen rakennetun Kylmäniemi 2:n viereen. Kaikki Kylmänniemen tontit on joko myyty tai vuokrattu.

Raahen uusimmista omakotialueista Pyhtilänkankaalla ja aivan naapurissa Pyhtilässä on edelleen vapaita tontteja. Siellä on tarjolla tällä haavaa 20 vapaata omakotitonttia. Osa on alle tuhannen neliön tontteja, jotka on hinnoiteltu hiukan Ruottalonlahtea halvemmaksi ja osa on samoissa ostohinnoissa kuin Ruottalonlahden tontit.

Raahessa kaavoitetaan ja rakennetaan omakotialueita merenrantaan aikana, jolloin puhutaan paljon ilmaston lämpenemisen ja arktisten alueiden ja jäätiköiden sulamisen tulevaisuudessa aiheuttamasta merenpinnan kohoamasta.

Raahessa on päätetty, että alin rakennuskorkeus on 2,6 metriä meren pinnasta, mutta kuitenkin niin, että alimman lattiatason pitää olla 3 metriä merenpinnan yläpuolella.

Paula Pihkanen myöntää, että edes hän ei saanut selkeää tietoa siitä, miten täkäläinen Perämeren rannikon maannousu kompensoi pelättyä meriveden nousua, koska meriveden nousukorkeudesta annetaan niin vaihtelevia arvioita.

Raahessa maa nousee nykytiedon mukaan 7 milliä vuodessa eli 70 senttiä sadassa vuodessa.

Ruottalonlahden rantoja on nostettu täytemaalla.

Ruottalonlahden vapaat tontit:

Tarjolla olevista pelkästään myytävistä tonteista, jotka sijaitsevat ensi viikolla valmistuvan ykkösvaiheen alueella, osa maksaa 30 000 ja osa 35 000 euroa. Nämä tontit sijaitsevat lähinnä merenrantaa. Niitä on 10 jäljellä.

Tontit, joita voi joko vuokrata tai ostaa, maksavat ostettuina 17 000–20 500 euroa tai niitä voi vuokrata 750–950 euron hintaan. Niitä on jäljellä 13.