Kat­so­taan me täy­si­kuu­ta: Kuu pimenee osit­tain maa­nan­tai­na mutta näkyy lähinnä vain ete­läs­sä

Kuunpimennys alkaa maanantaina illalla. Jos sitä nyt ei näykään, voi ihailla elokuun ensimmäisten pimeiden öiden täysikuuta.
Kuunpimennys alkaa maanantaina illalla. Jos sitä nyt ei näykään, voi ihailla elokuun ensimmäisten pimeiden öiden täysikuuta.

Huomenna maanantai-iltana 7.8. nähdään Suomen eteläosissa osittainen kuunpimennys. Tuolloin pieni osa Kuun eteläreunasta pimenee.

Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla, mutta loppuvaiheet pimennyksestä ovat näkyvissä.

Pimennys alkaa, kun Kuu on koko maassa yhä horisontin alapuolella eikä siis näy. Tämä ei haittaa juurikaan, sillä pimennyksen ensimmäinen vaihe, niin kutsuttu puolivarjovaihe, erottuu Kuun pinnalta hyvin heikosti.

Kuu nousee Helsingissä kaakon suunnalta juuri, kun osittainen pimennys on syvimmillään. Tällöin näyttää hiukan siltä, kuin Kuun alalaidasta olisi haukattu palanen pois.

Helposti havaittavan pimennysvaiheen päättyessä kello 22.18 Kuu on edelleen vain 5 asteen korkeudella Helsingin horisontista eli varsin matalalla, pohjoisempana vieläkin matalammalla. Kuu jatkaa tämän jälkeen nousuaan, mutta pimennyksestä on jäljellä enää vaikeasti havaittava jälkimmäinen puolivarjovaihe.

Pimennys näkyy tästä syystä sitä paremmin, mitä etelämpänä ollaan. Esimerkiksi Oulun korkeudella Kuu nousee osittaisen vaiheen loppupuolella. Utsjoella Kuu nousee vasta osittaisen vaiheen päätyttyä.

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä kaakonpuoleiseen horisonttiin on hyvä, eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Esimerkiksi puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja. Pimennyksestä kannattaa yrittää havaita sen helpommin aistittavaa osittaista vaihetta.

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Pohjois-Suomessa tammikuussa 2018, Etelä-Suomessa heinäkuussa 2018 ja koko maassa tammikuussa 2019.

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli kun se on taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu sujahtaa yleensä joko Maan varjon yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, se vain hipoo Maan syvintä varjoa. Tämän lisäksi Kuun rata kiertyy koko ajan hiukan.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys edeltää kahdella viikolla Yhdysvalloissa nähtävää täydellistä auringonpimennystä. Jaksottaisuus johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun Kuun rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon ennen kuin rata on kääntynyt siten, että pimennyksiä ei enää tapahdu – ennen kuin rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 18.50

Osittainen vaihe alkaa klo 20.23 - Kuu nousee Helsingissä klo 21.20

Pimennys syvimmillään klo 21.20 - Aurinko laskee Helsingissä klo 21.35 - Kuu nousee Oulussa klo 21.52 - Aurinko laskee Oulussa klo 22.11

Osittainen vaihe päättyy klo 22.18 - Kuu nousee Utsjoella klo 22.34 - Aurinko laskee Utsjoella klo 23.04

Puolivarjopimennys päättyy klo 23.51