Kau­pun­ki kar­toit­taa uusia aluei­ta: poh­din­nas­sa on, voiko Preis­ka­riin tehdä oma­ko­ti­ta­lo­alueen

Kaupungin on mahdollista kaavoittaa lähitulevaisuudessa tontteja muun muassa Varviin. Kaavoituspäällikkö Anu Syrjäpalo toteaa, että kaavoitusohjelmaa voidaan päivittää aina tarvittaessa.
Kaupungin on mahdollista kaavoittaa lähitulevaisuudessa tontteja muun muassa Varviin.
Kaupungin on mahdollista kaavoittaa lähitulevaisuudessa tontteja muun muassa Varviin.

Raahen kaupunki varautuu kasvavaan omakotitalotonttikysyntään.

Varautumisessa on lyhyen ja pitkän aikavälin mahdollisuuksia.

Esiin on noussut esimerkiksi Preiskarin kaavoittaminen omakotitaloalueeksi. Se vaatisi osayleiskaavan.

Pelkkä kaava ei tosin riitä, vaan saareen pitäisi rakentaa myös silta.

Kaavoituspäällikkö Anu Syrjäpalo sanoo, että myös Varvin ja Maivaperän välisen Pirttiniemen mahdollisuuksia omakotitaloalueena tulee pohtia.

–Osayleiskaava ei tällä hetkellä tue sitä, joten se vaatisi osayleiskaavamuutoksen.

Tällä hetkellä Pirttiniemi on määritelty kaavassa virkistysalueeksi.

Pirttiniemessä täytyy ensin tutkia maaperää sen selvittämiseksi, kuinka paljon alueesta ylipäätään olisi käytettävissä asuinrakentamiseen.

Myös Pitkäänkariin ja Mikonkariin omakotitalotonttien saaminen vaatii ensin osayleiskaavan. Näissä kahdessa paikassa kaavatyö on käynnistymässä tänä vuonna.

Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala arvioi, että kaupungilla voi olla tarve 100–200 omakotitalotontille vuodessa seuraavan viiden vuoden aikana.

–Kysyntä tulee keskimäärin viisinkertaistumaan.

Hän huomauttaa, että jo nyt kaikki markkinoille saadut nykystandardeja vastaavat omakotitalotontit menevät kaupaksi varsin nopeasti.

Alkuvuonna esimerkiksi Pyhtilässä oli reilut kymmenen vapaata tonttia ja Pyhtilänkankaalla reilut parikymmentä. Tilanne elää kaiken aikaa.

–Kaavoitusprosesseja nopeutetaan lain sallimissa rajoissa ja samanaikaisesti osallistaminen ja asukkaiden kuuleminen viedään uudelle tasolle, Nurkkala sanoo.

Perinteisten yleisötilaisuuksien täydennykseksi on luvassa ennalta tehtäviä www-pohjaisia kartoituksia sekä esimerkiksi striimattavia seminaareja, joihin voi osallistua netissä.

Kaiken kaikkiaan tarkoitus on kuunnella asiakkaita ja kaavoittaa tarpeen mukaan.

Kaupunki varautuu aktiivisesti kasvavaan tonttikysyntään muun muassa siksi, että marraskuun lopulla Fennovoima ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Pyhäjoelle.

–Fennovoiman työntekijät ovat alle puolet Raahen seutukuntaan tulevista uusista työpaikoista. Laivakankaan kultakaivoksen ja Mustavaaran sulaton hankkeet työllistävät yhtä paljon elleivät enemmänkin samanaikaisesti pelkästään Raahessa, Nurkkala sanoo ja huomauttaa, että lisäksi on vielä niin kutsuttu normaali tarve, joka on ollut noin 50 omakotitalotonttia vuodessa.

Nurkkala pitää oletettavana, että Raahe on vahvin vaihtoehto kaupunkimaisesta ympäristöstä muuttaville pääkaupunkilaisille.

Fennovoiman muuttoilmoituksesta seurasi se, että kaupunginhallituksen marraskuussa hyväksymää kaavoitusohjelmaa voidaan mahdollisesti päivittää jo alkuvuoden aikana.

Päätöksen päivittämisestä tekevät kehittämislautakunta ja kaupunginhallitus.

Nopeasti tonttikysyntään päästään vastaamaan Varvissa ja Varvinrannassa, joilla on jo nyt voimassaoleva osayleiskaava.

Kaavoitustyöt ovat käynnistyneet myös Ruottalonlahdella, jonne on tulossa näillä näkymin 36 omakotitalotonttia. Kaavan on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Kaupungilla on pitkään lunastamattomina olleita tontteja Saloisten ja Honganpalon alueella.

Kaupunki kaavoittaa vain omistamilleen alueille.

Omakotitalotonttien lisäksi kaupungilla on rakentamattomia rivitalo- ja kerrostalotontteja.

Esimerkiksi keskusta-alueella on tämän vuoden loppuun mennessä kymmenen kerrostalotonttia.