Ke­sä­duu­na­ri-in­fo neuvoo nuoria

Työsuhteen ehtoihin on hyvä perehtyä rauhassa. Apua saa Kesäduunari-puhelinpalvelusta.

Kesäduunari-infossa yhteydenottoihin vastaa tänä vuonna oikeustieteen ylioppilas Liisa Lehtonen.
Kesäduunari-infossa yhteydenottoihin vastaa tänä vuonna oikeustieteen ylioppilas Liisa Lehtonen.
Kuva: Patrik Lindström

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info aukesi viime torstaina. Kesäduunari-infossa yhteydenottoihin vastaa tänä vuonna oikeustieteen ylioppilas Liisa Lehtonen.

Maksuton Kesäduunari-info palvelee nuoria kesätyöntekijöitä jo 15. kertaa. Palvelu on tarjonnut vastauksia tuhansien nuorten sekä heidän vanhempiensa ja työnantajien kysymyksiin. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, joten avun pyytämistä ei tarvitse arastella.

Vaikka työelämä on vuosien aikana muuttunut, ovat kysymysten aiheet pysyneet pitkälti samoina. Joka vuosi näyttäisi tulevan paljon kysymyksiä erityisesti palkkoihin sekä työaikoihin liittyen. Myös koeaikaan liittyen tulee yhteydenottoja.

Lehtonen toivoo, että kesätyöntekijät ottaisivat yhteyttä rohkeasti heti, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. Perehtymällä huolellisesti työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin jo ennakkoon voi ehkäistä asioiden muuttumista ongelmiksi.

– Kesäduunari-infoon voi soittaa jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin siinä mietityttää, Lehtonen muistuttaa ja korostaa kirjallisen työsopimuksen tärkeyttä.

– Kirjallinen työsopimus on hyvä käydä rauhassa läpi ennen allekirjoittamista.

Kesätyöntekijöiden oikeus saada työsuhteen ehdot kirjallisena nousi esiin useissa työsopimuksia koskevissa yhteydenotoissa viime vuonna. Työntekijällä on lain mukainen oikeus saada kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, jos työsuhde on yli kuukauden mittainen.

Kesäduunari-info aukesi 2. toukokuuta ja on avoinna perjantaihin 30. elokuuta asti.

FAKTA

Muistilista

Tee työsopimus

Pyydä perehdytystä

Tarkista palkkasi ja lomakorvaukset

Pyydä työtodistus

Kesäduunari-info

Avoinna 2.5.–30.8. kello 9–15

Puh. 0800 179 279

Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

www.kesaduunari.fi