Mainos

Ke­vät­au­rin­ko pal­jas­taa vaih­to­kun­toi­sen tuu­li­la­sin

Pitkät maantietaipaleet säästävät autoa muutoin, mutta tuulilasille kevättalven kurakelit ja hiekkakylvyt ovat myrkkyä. Matalalta paistava aurinko myös heijastelee kuluneessa tuulilasissa hankalasti. Uuden tuulilasin vaihtaminen on yllättävän edullista ja nopeaa.

Raahe
Anne Reinikka ja Juha Syynimaa asentavat tuulilasit lujalla kokemuksella, sillä työpäiviin kuuluu myös raskaan kaluston lasitöitä.
Anne Reinikka ja Juha Syynimaa asentavat tuulilasit lujalla kokemuksella, sillä työpäiviin kuuluu myös raskaan kaluston lasitöitä.

Talven jälkeen horisontin yläpuolella viihtyvä aurinko paistaa matalalta ja paljastaa vaarallisella tavalla tuulilasin kulumisen. Vaikka lasissa ei olisi halkeamia tai kiveniskemiä, se kuluu ajan saatossa ja vaikeuttaa näkemistä erityisesti nousevan ja laskevan auringon aikaan.

Oululaisen tuulilasien perheyrityksen Lasi Lipposen autolasien myyntipäällikkö Annavera Lipponen huomauttaa, että maantie- ja kaupunkiajossa olevien autojen tuulilaseissa on usein selvä ero.

”Maantiellä lasiin lentää todennäköisemmin kiviä ja näin keväällä raskas liikenne voi pölläyttää pientareelta perässä ajavien eteen oikean hiekkamyrskyn.”


Myös vuosi sitten voimaan tullut katsastuslain muutos näkyy satavuotiaan yrityksen ajanvarauksessa. Muutoksen myötä liikenneturvallisuutta heikentävä lasi voi johtaa suoraan ajokieltoon. Lipponen sanoo, että vähästä tie ei konttorilla kuitenkaan nouse pystyyn.

”Katsastuskonttorilta tulevien autojen tuulilasien ongelmat ovat olleet hyvin selkeitä tapauksia.”

Kevät on tuulilasiyrityksissä syystä kiireistä sesonkiaikaa. Lipponen hoksauttaakin arvioimaan tuulilasin kunnon ennen katsastamista ja mahdollisen huomautuksen jälkeen aika kannattaa varata viivyttelemättä.

”Sesonkina jonoa on viikkoja, ehkä kuukausi, joten viime tippaan jättämisellä ottaa riskin ettei tuulilasia saa vaihdettua määräaikaan mennessä.”

Tuulilasi vaihdetaan päivässä

Lasi Lipposen varastossa on jatkuvasti noin 2000 tuulilasimallia, joten todennäköisesti oikea löytyy tilaamatta. Yritys tuo tuulilaseja maahan itse, joten tilaustuotteetkin saadaan ketjuista riippumattomana nopeasti. Itse vaihtotyö onnistuu päivässä. Kun auton tuo aamuksi, sen saa iltapäivällä mukaansa.

”Omalta tukkuriltamme saamme harvinaisetkin tuulilasit viikossa. Varastomme on tosin hyvin kattava, sillä edellisessä inventaariossa sieltä löytyi uudet tuulilasit esimerkiksi AC Cobraan ja Lamborghiniin.”

-

Lipponen jatkaa, että osa autoilijoista näkee tuulilasin kunnosta huolehtimisen hyvänä auton ylläpitona siinä missä huolellisen huollattamisen ja hyvillä renkailla ajamisenkin. Osa taas venyttää vaihtoa viimeiseen asti – käytännössä kuitenkin aivan suotta.

”Moni yllättyy siitä, että perustuulilasin hinta vaihdettuna asettuu 250-350 euron tuntumaan ja hyvin modernikin tuulilasi kaistavahteineen ja törmäyksenestotunnistimineen jää alle tuhannen euron.”

Lasivakuutus korvaa vahingot

Jos lasille tapahtuu vahinko esimerkiksi edellä ajavan auton sinkoamasta kiveniskusta, Lipponen kehottaa tarkastamaan aivan ensimmäiseksi oman vakuutusturvan: Lasivakuutus löytyy monesta kaskovakuutuksesta, jolloin maksettavaa jää vai omavastuun verran.

Yksittäisiä ”häränsilmiä” voidaan korjata kahden euron kolikon kokoon saakka. Lipponen huomauttaa, että lasivakuutuksen piirissä tehdyistä korjaustöistä ei peritä omavastuuta. Korjaustöillä on ilman vakuutusta 55 euron kiinteä hinta.

Kiveniskut kannattaa viedä korjattavaksi mahdollisimman pian, sillä ne lähtevät leviämään hyvin todennäköisesti, minkä jälkeen korjaus ei ole enää mahdollista. Kiveniskukorjaukset saadaan työn alle jopa samalle päivälle, tai viimeistään seuraavana päivänä.

”Jos kiveniskuja on kertynyt jo useampia ja tuulilasi on kulunutkin, hyvin usein omistaja päätyy vaihdattamaan koko tuulilasin, sillä hintaero jää pieneksi.”

Lue lisää tuulilasien korjauksista ja varaa aika tästä >>

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme >>

-

Löydät meidät Limingantullista, Nuottasaarentie 8, 90400 Oulu. Tervetuloa!