Kier­rä­tys­hen­ki­siä veis­tok­sia

Paperimassasta syntyy taitavissa käsissä sisustusesineitä. Kolme vuotta paperimassaveistoksia tehnyt raahelainen Maija Niskakangas on löytänyt oman käsialansa.

Paperimassassa on rajattomat mahdollisuudet. Maija Niskakangas tekee tyttärelleen vähän tavallista isompa hymytytön päätä. Persoonallisia ja rouheapintaisia poroja ja ilmapallomuotilla tehty kulho. Poron sarvet voi muotoilla verkolla sellaisiksi kuin haluaa. Jokainen Maijan poro on erinäköinen. Enkelit ovat esimerkillisiä kierrätyskäsitöitä. Metalliosien materiaali on kynttilätuikkujen kupeista. Maija Niskakankaan paperimassatöitä.
Maija Niskakangas Maija Niskakankaan paperimassatöitä.
Maija Niskakangas Maija Niskakankaan paperimassatöitä.
Maija Niskakangas Maija Niskakankaan paperimassatöitä.
Maija Niskakangas Maija Niskakankaan paperimassatöitä.
Maija Niskakangas
Paperimassassa on rajattomat mahdollisuudet. Maija Niskakangas tekee tyttärelleen vähän tavallista isompa hymytytön päätä.
Paperimassassa on rajattomat mahdollisuudet. Maija Niskakangas tekee tyttärelleen vähän tavallista isompa hymytytön päätä.
Kuva: VESA JOENSUU

Kun kipinä johonkin asiaan syttyy, sitä ei niin vain sammuteta. Maija Niskakangas on tästä elävä esimerkki.

Kun ei Raahe-opiston paperimassaveistoskurssit nousseet pystyyn, Maija päätti opetella asian itse.

Netistä löytyi paljon tietoa ja varsinkin videoita, joissa näytettiin miten paperimassaveistos syntyy.

Alusta asti Maijaa viehätti paperimassatöiden materiaalit, sillä veistosten valmistaminen on hyvin kierrätyshenkistä. Harrastus on varsin edullinen eikä vaadi ihmeellisiä työtiloja.

– Meillä kertyy paljon sanomalehtiä, joten ainoat mitä pitää hankkia on rulla kanaverkkoa, tapettiliisteriä, maalia ja liimaa. Enkeleiden siivet, sädekehät ja sydämet olen tehnyt tuikkukynttilöiden kuppien metalleista, Maija kertoo.

Veistoksen teko alkaa rungosta. Runkorakenne – kissan, koiran, poron, enkelin, minkä tahansa – muotoillaan kanaverkosta. Verkko peitetään sanomalehtisuikuloilla, jotka kiinnitetään tapettiliisterillä.

Paperimassa syntyy paperinpalasista, kuumasta vedestä, liimasta ja liisteristä. Harmaan "taikinan" Maija vatkaa sementtivispilällä. Liika vesi painellaan sideharson läpi pois kulhosta.

– En ole koskaan ajatellut aineiden suhteita, mutta käsissään tuntee minkä verran mitäkin tarvitaan.

Massa kuivuu pari päivää ja sen jälkeen veistoksen voi maalata. Maijan väri on valkoinen.

Valkoisessa on se etu, että se sopii kaikkien muiden värien kanssa ja on sisustuksessa edelleen suosittu väri. Joulutähden punainen väri korostuu hyvin valkoisessa paperimassakulhossa.

– Kulhot olen tehnyt ilmapallon ympärille. Kun massa pallon ympärillä on kuivunut, olen räjäyttänyt pallon.

Maijan ensimmäiset työt olivat isoja enkeleitä, sitten poroja.

– Mökkipaikassamme Saariselän lähellä tulee nähtyä poroja, joten ne tulivat tuttuina eläiminä mieleen aiheeksi.

Porot on tehty myös perusteellisesti kanaverkkoa käyttäen, sarvetkin ovat verkkoa. Sivuleikkurilla saa verkosta kapeitakin suikuloita.

Parasta paperimassatöissä on Maijan mielestä se hetki, kun veistos alkaa saada hahmoa.

– Tätä voi muotoillakin aika pitkälle ennen kuin se kovettuu. Muodon löytäminen on hienoa.

Maija ei tee veistoksiaan yhdestä muotista. Ensimmäinen porotyö tosin on hyvin järkkymättömän oloinen, suoraan eteenpäin katsova, mutta sitä seuraavat porot kallistelivat jo päätään. Myös enkeleidensä päitä Maija asettelee eri asentoihin.

Lapset ja miniä houkuttelivat Maijan vuosi sitten Naistenmessuille myymään veistoksiaan.

Vaatimatonta Maijaa jännitti ensimmäinen messukokemus, mutta tänä vuonna meni jo helpommin.

Palaute on ollut hyvää, mutta Maija myös huomasi, että kovin suuria ja hintavia töitä ei messuille kannata viedä. Ne joutuu kantamaan takaisin kotiin.

– Nyt on ollut vähän ryysistä näiden tekemisessä, kun vielä on Raahen työväentalon myyjäiset, joten kohta täytyy jäädä näistä vähän joulutauolle.

Harrastus on Maijalle leppoisaa, ei pakkotahtista tekemistä. Veistos tehdään silloin kun siltä tuntuu.

– Mutta on tämä niin mukavaa – ja minun juttuni. Tämän lisäksi teen risu- ja käpytöitä, kuten kransseja. Mietinnässä on miten saisin yhdistettyä käpyjen suomuja paperimassatöihin.